Ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι περιλαμβάνει το νέο «deal»- Κλείνει απόψε η συμφωνία

Ό,τι αλλάζει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, 100 δόσεις, 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τέλη κυκλοφορίας και γενόσημα σε ένα σχέδιο νόμου που κατατίθεται αύριο στη Βουλή – Την Τετάρτη εγκρίνεται από την επιτροπή – Την Πέμπτη ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε πριν από λίγο την Βουλή ότι πιθανότατα το σχέδιο νόμου με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις θα κατατεθεί αύριο.

Το νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή θα περιλαμβάνει όλες τις νέες ρυθμίσεις στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τις νέες ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, τον 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας και τα γενόσημα.

Ηδη ορίστηκε για το μεσημέρι της Τρίτης (13:00) Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια για μία συνεδρίαση την Πέμπτη. Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου κανένα από τα προωθούμενα νομοσχέδια δεν έχουν συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από την κατάθεση και την εξπρές ψήφιση του νομοσχεδίου «σκούπα» με τα νέα μέτρα;
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την επίτευξη της συμφωίας και την υπερψήφιση των προαπαιτουμένων η εκταμίευση της δόσης αναμένεται για την επόμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Προϋπόθεση για την εκταμίευση σχετική απόφαση του ESM, που θα συνεδριάσει στο περιθώριο του Eurogroup το οποίο είναι προγραμματισμένο για την ίδια ημέρα 23 Νοεμβρίου. Προτού αποφασίσει εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Eurogroup θα πρέπει να έχει λάβει σχετική εισήγηση από το Euroworking Group.

Στην τελική ευθεία για συμφωνία με τους δανειστές

Η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα συνδέεται ευθέως με την αισιοδοξία που εξέφραζαν κυβερνητικές πηγές ότι απόψε θα «κλειδώσει» η συμφωνία. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι αν χρειαστεί, μπορεί να προλάβουν να φέρουν και να ψηφίσουν νόμο στη Βουλή έως Πέμπτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για θεσμοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Τι αποφασίζεται για «κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι το θεωρούμενο σαν όριο της φτώχειας -το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνιζαν- η προστασία θα είναι ουσιαστικά αυτόματη, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν. Για τα πιο υψηλά εισοδήματα, θα εντάσσονται στο νέο νόμο υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ. η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν είναι συνεργάσιμος στην εξεύρεση λύσης και αν μπορεί να αποδείξει ότι αδυνατεί να αποπληρώνει το δάνειό του.

ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και παιδικούς σταθμούς

Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έλαβε θέση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να συζητηθεί με τους δανειστές το θέμα της κατάργησης του 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, παιδικού σταθμούς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε τα ισοδύναμα τα οποία εισηγείται η ελληνική πλευρά, προκειμένου να μην ισχύσει τελικώς ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φόρος που σύμφωνα με τους δανειστές είχε προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αρμόδια πηγή, μιλώντας για το ζήτημα του ΦΠΑ στην Παιδεία, εξηγούσε ότι η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί συμβαίνει αυτό, όταν το Σάββατο η κυβέρνηση παρουσίαζε το θέμα ως «κλεισμένο», η ίδια πηγή απάντησε: «Σας το είπα εγώ;».

Σύμφωνα με πηγές, η συζήτηση για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει καταλήξει σε κοινό τόπο, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι το ισοδύναμο -δηλαδή η φορολόγηση του τζόγου- δεν θα επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα.

Και αυτό, γιατί, όπως λένει οι δανειστές, αν επιβληθεί φόρος στα τυχερά παιχνίδια, θα μειωθεί ο τζίρος. Από την ελληνική πλευρά ωστόσο εκτιμούν ότι θα συμβεί το αντίθετο, καθώς λένε ότι, σε περιόδους κρίσης, ο τζόγος αυξάνεται.

Μετά τις 16:00, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επέστρεψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αποχώρησε για λίγες ώρες το μεσημέρι. Ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων», δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συζήτηση γίνεται ενώ κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη δεν θα αποφασίσει εκταμίευση της δόσης. Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ως όρο για να δοθεί η δόση της βοήθειας που προβλέπεται από το Μνημόνιο να έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν.

 

—————————————————————

Σχόλια
Χαχά16/11/201521:12
Κάντε τα γαργάρα Ελληνάρες μου. Τσίπρα θέλατε!!!
Απάντηση
Filippos Akritis16/11/201520:59
Αυτά τα”προαπαιτούμενα” πότε τελειώνουν? Δεν έχουν βαρεθεί να ψηφίζουν με την διαδικασία του “κατ’ επίγοντος”? Όλο “κλείνει” η συμφωνία σήμερα – αύριο! Είναι τέτοια η εμπιστοσύνη που μας έχει το κουαρτέτο που εάν δεν ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν μας δίνουν ούτε ένα ευρωσεντ!
Απάντηση
Βάρα τςιπρα 16/11/201520:58
Τα χαϊβάνια αντέχουν. Θα σε ξαναψηφίσουν για αξιοπρέπεια
Απάντηση
takkis16/11/201520:01
Για να καταλάβουν όλοι τι σήμαινε ιδιωτικός τομέας για τους δημοσίους υπαλλήλους , ιδιωτικός τομέας είναι οι αγελάδες και τα πρόβατα που τα ταζεις για να τα αρμέγεις και όταν παχύνουν τα σφάζεις για να τα φας, όποιος ελεύθερος επαγγελματίας αισθάνεται ακόμη ζωντανός και παχουλός, απλά δεν ήρθε η σειρά του.