ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΡΘΩΝΕΙ ΦΡΑΧΤΕΣ - Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΕΝΩ Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΡΘΩΝΕΙ ΦΡΑΧΤΕΣ – Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο – Δραματικές εικόνες

29.10.2015 20:48

 

Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών από τα χθεσινά ναυάγια σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι φοβούνται οι αρχές, καθώς δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ 15 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τον υγρό τάφο του Αιγαίου.

http://www.ethnos.gr/

Ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα χαρακτηρίζεται το χθεσινό στις 4 το απόγευμα, ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο.

Σήμερα, άλλες τέσσερις σοροί μεταναστών-προσφύγων εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν στη θαλάσσια περιοχή. Πρόκειται για δύο παιδιά, μία γυναίκα και έναν άντρα, που ήταν μεταξύ των 40 αγνοουμένων (πλέον αγνοούνται 36 άτομα). Μέχρι στιγμής ο αριθμός των διασωθέντων ναυαγών που έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς προσφύγων και σε δημόσιους χώρους στην περιοχή του Μολύβου ανέρχεται σε 242 άτομα.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες

Οι προσπάθεις των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex αλλά και των ψαράδων της περιοχής ήταν πραγματικά ηρωικές καθώς σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και οκτώ μποφόρ έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

Διασταυρωμένες τώρα μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

¨Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί. Μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων. Ας σημειωθεί ότι χθες Κυριακή στην ίδια περιοχή της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 περίπου επιβαίνοντες.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες

Νεκροί και στη Σάμο 
Τέλος, επτά είναι μέχρι σήμερα το πρωί, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου. Και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.

Σώθηκαν ακόμη 100 από ξύλινες βάρκες ανοιχτά της Χϊου
Στη διάσωση περίπου 100 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο ξύλινες βάρκες και διέτρεχαν κίνδυνο το μεσημέρι ανοικτά της θαλάσσιας περιοχή Γρίδια στη νότια Χίο, προχώρησε το αλιευτικό σκάφος «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ζ. ΙΙ».

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες

Ο καπετάνιος και ιδιοκτήτης του ψαροκάικου Στέφανος Ζαννίκος ειδοποιήθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι από το Λιμενικό Σώμα, ότι στην περιοχή βρίσκονται δύο ξύλινες βάρκες με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων προσφύγων που παρασύρονταν από τα κύματα, ενώ λόγω της θαλασσοταραχής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν σε αυτές σκάφη του Λιμενικού.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα, το σύνολο των επιβαινόντων διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Χίου.

Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονται βρέφη και παιδιά, αλλά και γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες
  • Διαβάστε ακόμη: 

Οι πρόσφυγες πνίγονται στο Αιγαίο, στην Ευρώπη ορθώνουν φράχτες
Μουζάλας: Να επιδοτηθούν οι χώροι προσφύγων
Αντιδράσεις για τη χρήση του ποδηλατοδρομίου

Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στο Αιγαίο - Δραματικές εικόνες

«Πυρετός» για το Προσφυγικό
Αυστριακό τείχος στα σύνορα με τη Σλοβενία

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017