Εντός δυο εβδομάδων θα είναι έτοιμα τα «hot spots» στην Ελλάδα για την καταγραφή προσφύγων

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σε δύο εβδομάδες το πολύ εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα είναι λειτουργικά τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot-spot) στην Ελλάδα, όπως δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, o οποίος επισκέφθηκε χθες την Ελλάδα και πρότεινε να σταλεί πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και εμπειρογνώμονες για να συνδράμουν τις προσπάθειες της Frontex.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι εκτός από το δυναμικό της Frontex, η Επιτροπή έχει στείλει εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα που συνδράμουν τις τοπικές αρχές στη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων, τόσο στα νησιά, όσο και στην Αθήνα.

Παράλληλα, είπε, υπάρχει μια κεντρική ομάδα στον Πειραιά που συντονίζει όλη αυτή την προσπάθεια. «Χρειαζόμαστε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερα χρήματα και εργαζόμαστε σκληρά για να το πετύχουμε», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Εξάλλου, η Μ. Αντρέεβα επιβεβαίωσε ότι η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων θα γίνει την Παρασκευή. Πρόκειται για πρόσφυγες από την Ερυθραία οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία στη Σουηδία.

Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπάρχει «αμοιβαία βούληση να κινηθούμε γρήγορα».

Πρσοέθεσε ότι στην Άγκυρα βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής για να προωθήσουν το σχέδιο της Επιτροπής για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό, ενώ για τον ίδιο σκοπό ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα επισκεφθεί την Τουρκία τις προσεχείς ημέρες.