Εντείνει η Fed τις πιέσεις στα εμπορεύματα – Sell-off μετά την αύξηση των επιτοκίων

Εντείνει η Fed τις πιέσεις στα εμπορεύματα

Sell-off μετά την αύξηση των επιτοκίων – Άνοδος στην Ευρώπη

Τις μακροπρόθεσμες πιέσεις στα εμπορεύματα εντείνει η προχθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια –για πρώτη φορά σχεδόν σε μία δεκαετία.

Τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια είχαν βοηθήσει στην άνθηση των εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν αποδόσεις και οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν το φθηνό χρήμα για να αυξήσουν μαζικά την παραγωγή. Τώρα, οι αγορές εμπορευμάτων υποφέρουν, με τον νέο κύκλο επιτοκίων να έρχεται να αυξηθεί σε ένα πλήθος από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος -ένας τοξικός συνδυασμός υπερ-προσφοράς και χλιαρής αύξησης της ζήτησης από μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η μεγαλύτερη άμεση επίδραση της απόφασης της προχθεσινής απόφασης της Federal Reserve ήρθε μέσω της ενδυνάμωσης του δολαρίου ΗΠΑ. Αυτό καθιστά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάριο, από το πετρέλαιο έως τον χαλκό, πιο ακριβά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Όμως, οι αναλυτές προβλέπουν περισσότερο… πόνο από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, με ένα ακόμη πλήγμα στη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και μια περαιτέρω υποχώρηση της ελκυστικότητάς τους απέναντι στους επενδυτές.

Τα περισσότερα μέταλλα υποχώρησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον χρυσό να «βουλιάζει» κατά 2,25%, στα 1.052,60 δολ. ανά ουγκιά, ενώ ο χαλκός υποχώρησε κατά 1,3%, σε 4.546,50 δολ. ανά μετρικό τόνο, έχοντας ενδοσυνεδριακά «αγγίξει» ένα χαμηλό 7 ημερών. Οι αγορές πετρελαίου τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα, με το Brent να υποχωρεί κατά 0,9% και το αμερικανικό αργό να κινείται κατά 2,2% χαμηλότερα.

Γενικά, οι αγορές αντέδρασαν με ηρεμία στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να κλείνει κατά 1,59% υψηλότερα, στις 19.353,56 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές σημείωσαν ισχυρό ράλι χθες, καθώς η πρόεδρος της Fed διαβεβαίωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων μετοχών έκλεισε κατά 1,3% υψηλότερα, έχοντας ενδοσυνεδριακά ανέλθει σε υψηλό μιας εβδομάδας.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,68%, κλείνοντας στις 6.102,54 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε με «άλμα» 2,57%, στις 10.738,12 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,14%, κλείνοντας στις 4.677,54 μονάδες.

* ,