Ενεση 1 δισ. τον Οκτώβριο για την Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ | Mikrometoxos.gr

Ενεση 1 δισ. τον Οκτώβριο για την Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ

04.09.2015 01:25
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μικρή ανάσα για την ελληνική οικονομία από τον Οκτώβριο. Ξεκινάει με 1 δισ. ευρώ η χορήγηση κονδυλίων από το πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.

Την εκτίμηση εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου.
Η αρμόδια επίτροπος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης για τα έκτακτα μέτρα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Ελλάδα, επισήμανε ότι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα (μόνο μία αποχή) στα έκτακτα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή.
Παράλληλα η κ. Κρέτσου υπενθύμισε ότι αναμένεται η έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 11 Σεπτεμβρίου και στις 17 Σεπτεμβρίου από την επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία περί το 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Ιουλίου, πρότεινε τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Αυτό περιλαμβάνει την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013.

giounker-630x400

Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα κονδύλια αυτά θα είναι διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7%. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.
Τέλος, σημειώνεται ότι το ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως το 2020, θα συνίστανται σε 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, καθώς και σε 15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία. Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διοχετευθούν σε επενδύσεις, για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κακών κοινωνικών συνθηκών, στην έρευνα και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017