ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ- «Πράσινο φως» από το EuroWorking Group

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

«Πράσινο φως» από το EuroWorking Group

Ένα βήμα πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ βρίσκεται πλέον η χώρα μας, καθώς το EuroWorking Group επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και προχώρησε σε θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης.

Το «πράσινο φως» του EuroWorking Group, που συνεδρίασε στο Ελσίνκι, επιτρέπει τώρα στα ξένα κοινοβούλια να εγκρίνουν την αποδέσμευση του ποσού. Στη συνέχεια, αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να δρομολογήσει την πληρωμή της δόσης.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 16 Ιουνίου όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Μοσκοβισί: «Η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς» 

«Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα» υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα  Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup.

«Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση των 7,5 δισ., σημείωσε ότι θα αποτελέσει μια «πραγματική πηγή οξυγόνου» την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, καθώς ο σκοπός παραμένει «η επιστροφή της ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας».
Τέλος, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες καταγράφεται «επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανάπτυξη κοντά στο 3% την επόμενη χρονιά». « Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις που στηρίζονται στην επιτυχία του προγράμματος» ολοκλήρωσε λέγοντας ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων.

Ντομπρόφσκις: Εντός του μήνα η εκταμίευση της δόσης 

Πιθανή εντός του μήνα θεωρεί την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Θα έλεγα ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει βασικά τελειώσει εκεί, κάποια πολύ λίγα εκκρεμή ζητήματα θα διευκρινιστούν εντός των ημερών, εάν όχι σήμερα. Έπειτα από αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες για την αποδέσμευση της 2ης δόσης, σε κάθε περίπτωση αναμένουμε αυτό να συμβεί αυτόν το μήνα, πιθανώς κάπου στα μέσα του μήνα», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Στα πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Και η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι με αυτό το πακέτο των μέτρων που ήδη υιοθετήθηκε από την Ελλάδα, αυτό άρχισε να επιτυγχάνεται, και επίσης με αυτό το πρόγραμμα να είναι σε τροχιά, αναμένουμε την Ελλάδα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.