Εναλλακτικούς τρόπους άντλησης μετρητών και αποπληρωμής των χρεών τους αναζητούν οι πετρελαϊκές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εναλλακτικούς τρόπους άντλησης μετρητών και αποπληρωμής των χρεών τους αναζητούν οι πετρελαϊκές

26.09.2015 00:26

«Κυνήγι» μετρητών από τις πετρελαϊκές εταιρείες

 

Εναλλακτικούς τρόπους άντλησης μετρητών και αποπληρωμής των χρεών τους αναζητούν οι πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης, καθώς η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου έχει καταστήσει δύσκολη τη χρηματοδότησή τους από παραδοσιακές πηγές.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Bloomberg», επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης, η Dolphin Group A.S. προσπάθησε να πείσει εταιρείες private-equity και hedge funds να χρηματοδοτήσουν projects εξερεύνησης και χαρτογράφησης των βυθών, με αντάλλαγμα τόκους συνδεδεμένους με τις πωλήσεις. Τουλάχιστον δύο νορβηγικές εταιρείες εξόρυξης σχεδιάζουν να πουλήσουν και να επανενοικιάσουν πλοία τους, με στόχο να αντλήσουν μετρητά και να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες, καθώς δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές δανείων και ομολόγων.

Οι ενεργειακές εταιρείες έχουν αποκλειστεί από τις αγορές ομολόγων, ενώ οι τράπεζες μειώνουν τα πιστωτικά όρια, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περίπου κατά 60% σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο του περασμένου έτους. Οι εταιρείες υπηρεσιών στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ξεμένουν από μετρητά, καθώς εταιρείες παραγωγής, από τη Royal Dutch Shell Plc. έως την Petroleo Brasileiro S.A., μειώνουν τις επενδύσεις τους και καθυστερούν projects.

«Οι αγορές ομολόγων είναι κλειστές για αυτές τις εταιρείες, ιδιαίτερα τις μικρές, και οι τράπεζες δεν μπορούν να τις δανείζουν σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Nigel Thomas, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Watson Farley & Williams. «Οι εταιρείες υπηρεσιών πρέπει να κερδίσουν χρόνο για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της ύφεσης και εναλλακτικοί επενδυτές είναι σε θέση να τους το προσφέρουν αυτό, αν και σε πολύ υψηλό κόστος», πρόσθεσε.

Τα ομόλογα που εκδίδονται από τις εταιρείες πετρελαίου-υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν σε 6,7 δισ. δολ. φέτος, όντας σε τροχιά να καταγράψουν τα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με στοιχεία του «Bloomberg». Οι εταιρείες ενέργειας-υπηρεσιών αναζητούν νέους επενδυτές και στρατηγικές χρηματοδότησης, καθώς ακόμη και οι δανειστές έσχατης ανάγκης εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ενώ τα hedge funds και οι εταιρείες private-equity δείχνουν απρόθυμοι να παρέμβουν, καθώς έχουν «κολλήσει» με ζημιογόνες θέσεις.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017