Ελβετία: Ετοιμάζεται για ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης

Τους δικούς της σχεδιασμούς για να περιορίσει τη ροή μεταναστών από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν μπορέσει να επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό πριν παρέλθει η προθεσμία του Φεβρουαρίου του 2017 ετοιμάζεται να καταρτίσει η Ελβετία, όπως διεμήνυσε χθες ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πώς θα εφαρμοστεί το δεσμευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Φεβρουαρίου του 2014 που προέβλεπε την επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που εάν επιβαλλόταν μονομερώς θα παραβίαζε τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται την ελευθερία κίνησης των υπηκόων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το μέτρο που προέβλεπε το δημοψήφισμα πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς και, καθώς δεν έχει ακόμη καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με της Βρυξέλλες, η Ελβετία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς δράσης.

Σύμφωνα με τον Ελβετό ΥΠΕΞ, “κατά πάσα πιθανότητα, θα εισηγηθούμε μια μονομερή ρήτρα στο κοινοβούλιο”, με τον υπουργό να επισημαίνει πως επιθυμεί ακόμη να εξευρεθεί μια λύση από κοινού με την ΕΕ.