Εκτόπισαν 10.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο | Mikrometoxos.gr

Εκτόπισαν 10.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο

16.02.2016 19:35

Το διάστημα θα παραμένει πάντα ο μεγάλος πόθος του ανθρώπου για ανακάλυψη, καθώς οι ωκεανοί και η γη έχουν όρια και το μυστήριο τους φθίνει με κάθε χιλιόμετρο που καλύπτεται από τους ερευνητές. Στην μάχη για την ακόμα μεγαλύτερη εξερεύνηση του διαστήματος, η Κίνα θα εκτοπίσει σχεδόν 10.000 ανθρώπους για να κάνει χώρο για το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, μια γιγάντια συσκευή που κατασκευάστηκε με τη φιλοδοξία να εντοπισθεί κάποια ευφυής εξωγήινη ζωή, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αποκαλούμενο από τους επιστήμονες «Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope» (FAST, Σφαιρικό Ραδιοτηλεσκόπιο Διαφράγματος Πεντακοσίων Μέτρων), καλύπτει μια επιφάνεια όσο 30 γήπεδα ποδοσφαίρου και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία φέτος.

Οι επαρχιακές αρχάς κάλεσαν 9.110 ανθρώπους που ζουν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το ραδιοτηλεσκόπιο να εγκατασταθούν αλλού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το FAST, το οποίο έχει ένα σφαιρικό άνοιγμα διαμέτρου 500 μέτρων, είναι εγκατεστημένο σε μια αγροτική ζώνη της επαρχίας Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα), ανάμεσα σε τρεις λόφους.

Η μετεγκατάσταση των κατοίκων θα επιτρέψει «να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο περιβάλλον σε όρους ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων», δήλωσε ο Λι Γιουετσένγκ ένας υψηλόβαθμος επαρχιακός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Νέα Κινα.

Οι άνθρωποι που θα υποχρεωθούν να μετεγκατασταθούν θα αποζημιωθούν με 12.000 γιουάν (1.650 ευρώ). Σε ορισμένους θα δοθεί μια συμπληρωματική βοήθεια για τα έξοδα μετεγκατάστασης.

Το FAST, η κατασκευή του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2011, στοίχισε 1,2 δισεκ. γιουάν (165 εκατ. ευρώ). Το ραδιοτηλεσκόπιο αυτό υπερβαίνει σαφώς σε διαστάσεις το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο, που βρίσκεται στο νησί του Πόρτο Ρίκο και έχει διάμετρο 305 μέτρων.

Ο γενικός διευθυντής της Κινεζικής Εταιρείας Αστρονομίας Βου Σιανγκπίνγκ είχε δηλώσει πέρυσι στο Νέα Κίνα ότι ο υψηλός βαθμός ευαισθησίας του FAST «θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε ευφυή ζωή έξω από τον γαλαξία μας». Το τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε σε μια απομονωμένη και φτωχή περιοχή, η οποία επελέγη επειδή είναι μακριά από μεγάλες πόλεις, είχε διευκρινίσει το «Νέα Κίνα».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017