Εκλογές ΗΠΑ- Goldman Sachs: Κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να «προβλέψει» τον νικητή.

Ως μια τις πλέον «ασυνήθιστες» χαρακτηρίζει την εκλογική αναμέτρηση για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου 2016, η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως κανένα οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να «προβλέψει» τον νικητή.

Όπως υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε νέα έκθεσή της, την οποία και παρουσιάζει το πρακτορείο Bloomberg, οι προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα μείνουν σίγουρα στην ιστορία.

Ωστόσο, θα απαιτηθεί καλή… τύχη για όποιον επιχειρήσει να προβλέψει τον διάδοχο του Barack Obama στον Λευκό Οίκο.

AdTech AdΣύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, παρά το γεγονός πως παραδοσιακά η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κυρίως η εφαρμογή συγκεκριμένων οικονομικών μοντέλων, είναι σε θέση να «φωτογραφίσουν» τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

«Μέχρι τον Αύγουστο, τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται μπορούν να αποτελέσουν το πλέον χρήσιμο εργαλείο προβλέψεων για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται να επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και συντάκτες της εν λόγω έκθεσης.

Όπως προσθέτουν, βασιζόμενοι στην ανάλυση της ιστορίας και των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όσο πιο ισχυρά είναι τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, τόσο ενισχύονται οι πιθανότητες για νίκη του υποψηφίου από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, υπάρχει κι ένας ακόμη παράγοντας που θα καθορίζει τον νικητή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά απρόβλεπτο παράγοντα που δεν είναι άλλος από την ανάγκη για αλλαγή.

Δυστυχώς για τους Δημοκρατικούς, συνεχίζει η Goldman Sachs, ο παράγοντας αυτός ίσως να κάνει τη μεγάλη διαφορά στις επικείμενες εκλογές, αν αντιληφθεί κανείς την απήχηση και το ρεύμα που συγκεντρώνει γύρω του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump.

«Η ισχύς των προβλέψεων ενδέχεται να περιοριστεί αυτή τη φορά, δεδομένου του μικρού ρόλου που διαδραματίζει σε αυτές τις εκλογές η πορεία της οικονομίας», σχολιάζουν επίσης οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας. Μάλιστα επικαλούνται πρόσφατη έρευνα της Gallup, σύμφωνα με την οποία μόλις το 38% των Αμερικανών θεωρεί τα οικονομικά ζητήματα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η χώρα.