ΕΚΑΝΕ ΦΤΕΡΑ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ*- Σοκ στη Βολιβία: Ο νόθος γιος του προέδρου Μοράλες και τα 560 εκατ. δολάρια

 

Ενας εν ενεργεία Πρόεδρος καλεί τα ΜΜΕ και φωνάζει στα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που είναι κρεμασμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων «Θα κρατήσω το παιδί!». Αυτή η σκηνή δεν είναι βγαλμένη από σήριαλ αλλά συνέβη στην Βολιβία όπου η πολιτική ζωή μοιάζει τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο με απίστευτη φάρσα.

.
Ολα ξεκίνησαν κατά την προεκλογική περίοδο για το δημοψήφισμα της 21ης Φεβρουαρίου. Μια αναμέτρηση στην οποία ο Εβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006, ο οποίος ευαγγελιζόταν τον σοσιαλισμό, την διαφάνεια και την ηθική, ήθελε να αλλάξει το σύνταγμα για να μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, μια τέταρτη φορά, το 2019. Οι πολίτες ψήφισαν Όχι 51,3%.


Σε αυτό το Οχι συνέβαλε το γεγονός ότι προηγήθηκε μια θύελλα αποκαλύψεων για τον πρόεδρο της Βολιβίας. Εν πρώτοις, η ερωτική του σχέση με μια ψηφοφόρο του κόμματός του, το 2005, την Γκαμπριέλα Ζαπάτα. Η Ζαπάτα εκείνη την εποχή ήταν μόνο 17 ετών και γέννησε ένα παιδί απο την σχέση τους. Ο Μοράλες αναγνώρισε το παιδί, όπως φαίνεται από την πράξη γέννησής του, την οποία αποκάλυψε ο τοπικός Τύπος.


Στην αρχή ο Μοράλες αρνήθηκε τα πάντα. Μετά, τα ομολόγησε όλα, σαν να μην συνέβαινε τίποτα και πρόσθεσε ότι το εν λόγω παιδί πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του και ότι η ερωτική σχέση που είχε με την νεαρή γυναίκα τελείωσε σύντομα.


Η υπόθεση κανονικά έπρεπε να είχε τελειώσει εδώ. Εξάλλου, αφορούσε την προσωπική ζωή του Μοράλες: είναι ανύπαντρος, παρότι έχει δύο παιδιά από δύο διαφορετικές γυναίκες. «Εχω παντρευτεί τη χώρα μου» είναι το σύνθημα του Μοράλες, 56 ετών, ο οποίος δεν έχει ποτέ εμφανιστεί δημόσια με κάποια Πρώτη Κυρία.
Αλλά η ιστορία είχε και οικονομική «ουρά» και όπως φάνηκε, η 28χρονη σήμερα Γκαμπριέλα Ζαπάτα δεν βρισκόταν πολύ μακριά από τους διαδρόμους της εξουσίας. Εγινε οικονομική σύμβουλος μιας κινεζικής εταιρείας, της China CAMC Engineering Co., η οποία κέρδισε διάφορες δουλειές με το κράτος της Βολιβίας, έναντι 560 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η κοινή γνώμη της Βολιβίας ξεσηκώθηκε. Ολοι κατάλαβαν ότι η θέση αυτή δεν δόθηκε τυχαία στην Ζαπάτα και ότι κάτι κρύβεται. Η αντιπολίτευση αποκαλύπτει ότι η Ζαπάτα ζει σαν εκατομμυριούχος, σε πολυτελή έπαυλη και ότι η αλλαγή της είναι εμφανής.

Την περασμένη Παρασκευή, η νεαρή γυναίκα συνελήφθη και κρατείται προσωρινά, στο πλαίσιο έρευνας για παράνομο πλουτισμό και εσωτερική πληροφόρηση. Από την πλευρά του ο Μοράλες αρνήθηκε κάθε δική του σχέση με τα κρατικά συμβόλαια της κινεζικής εταιρείας.


Ωστόσο, το θέμα δεν κλείνει ούτε εδώ. Οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρθηκαν για την οικογένεια Ζαπάτα, πώς ζει, ποιοί την αποτελούν. Πέφτουν, λοιπόν, τυχαία, πάνω σε μια φλύαρη θεία, η οποία δηλώνει στα ΜΜΕ: «Το παιδί της Γκαμπριέλα; Ζει και βασιλεύει!».
Η είδηση πέφτει σαν κεραυνός στη Βολιβία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας δηλώνει: «Ζητώ από την οικογένεια, από την υποτιθέμενη θεία, να μου φέρει το παιδί. Θέλω να το σφίξω στην αγκαλιά μου, να το γνωρίσω. Αν μου το επιτρέψει η οικογένεια, επιθυμώ να κρατήσω το παιδί».


Σύμφωνα με τον Υπουργό Διαφάνειας (ναι, υπάρχει και αυτό στη Βολιβία!), ο Μοράλες θέτει στην οικογένεια ένα τελεσίγραφο: κατέθεσε μήνυση στη δικαιοσύνη και δίνει περιθώριο πέντε ημερών στην οικογένεια της φίλης του για να εμφανίσει το παιδί, το οποίο θα πρέπει σήμερα να είναι 8 ή 9 ετών.
Η χώρα ζει πλέον στους ρυθμούς της αναζήτησης του παιδιού του Μοράλες και είναι μοιρασμένη στα δύο: οι μισοί πιστεύουν ότι το παιδί ζει, οι υπόλοιποι (μεταξύ αυτών και ο υπουργός Αμυνας) ότι έχει πεθάνει. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ένα στημένο κόλπο.

 

Πηγή: Σοκ στη Βολιβία: Ο νόθος γιος του προέδρου Μοράλες και τα 560 εκατ. δολάρια | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/254255/sok-sti-volivia-o-nothos-gios-toy-proedroy-morales-kai-ta-560-ekat-dolaria#ixzz41qeqMZV9