Εισαγγελέας για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εισαγγελέας για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ

09.12.2015 01:05

Του Χάρη Παπαβασιλείου – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το έντονο ενδιαφέρον των οικονομικών εισαγγελέων που ασχολούνται με τα θαλασσοδάνεια των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων προκαλούν οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις χορηγήσεις της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ένα στα τρία δάνεια προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά την επικράτεια δόθηκε από την ΕΤΕ, ενώ παραμένει άγνωστο πόσα από αυτά εξυπηρετούνται, με ποιους όρους αποπληρωμής και σε ποια συχνότητα.

Πληροφορίες που περιήλθαν πρόσφατα στο πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν ότι μόλις το 15% των δανειζομένων ανταποκρίνεται στους όρους των συμβάσεων, το 60% προσπαθεί να πληρώσει έστω τους τόκους, ενώ το υπόλοιπο 25% εγκατέλειψε… ανενόχλητα την… προσπάθεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Μαξίμου για το εύρος των χορηγήσεων  η Εθνική έχει διαθέσει 356.911.129 ευρώ σε εν λειτουργία μέσα ενημέρωσης και αποτελεί την… «καλύτερη φίλη» του ομίλου Αλαφούζου, έχοντας δώσει στο συγκρότημα του Νέου Φαλήρου 81.066.923 ευρώ.

Η Καθημερινή Α.Ε. και ο ΣΚΑΪ έλαβαν συνολικά 81.066.293 ευρώ. Ο ΔΟΛ έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 73.403.294 ευρώ. Ο «Πήγασος» από την ίδια τράπεζα έλαβε δάνεια 60.874.820 ευρώ, ενώ η κοινή τους εταιρεία, «Ιρις», πήρε δάνειο ύψους 25.539.383 ευρώ. Το Mega, η τηλεοπτική εταιρεία στην οποία έχουν από κοινού την πλειοψηφία των μετοχών, έλαβε από την Εθνική ως δάνειο το ποσό των 7.709.614 ευρώ. Η Εθνική συμμετέχει στην κοινοπραξία, υπό την Alpha Bank, μαζί με τις άλλες συστημικές τράπεζες και για το ομολογιακό δάνειο των 98.000.000 ευρώ του ίδιου ομίλου. Οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν λάβει μικρότερα δάνεια όπως ο Alpha TV του Δημήτρη Κοντομηνά που πήρε 7.412.402 ευρώ από την Εθνική.

 

ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ

Συνολικά, τα περισσότερα δάνεια τα έχει λάβει ο ΔΟΛ, με 197.695.331 ευρώ, από όλες τις τράπεζες, με την Alpha Bank να του έχει χορηγήσει το υψηλότερο, στα 98 εκατομμύρια ευρώ. Ο δανεισμός του ΑΝΤ1 και του Μακεδονία TV ανέρχεται στα 169.760.215 ευρώ, του «Πήγασου» στα 157.894.986 ευρώ και του Mega στα 116 εκατ. ευρώ. Η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ της οικογένειας Αλαφούζου έχουν συνολικά δάνεια 104.959.015 ευρώ, το Star 86 εκατομμύρια ευρώ και η «Iρις» 46 εκατ. ευρώ.

Πέραν της Εθνικής, η Πειραιώς έχει χορηγήσει 266.200.000 ευρώ, η Alpha Bank 246.502.075 ευρώ και η Eurobank 67.376.062 ευρώ.

Αβίαστα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα πώς θα πληρωθούν τα δάνεια από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες σε περίπτωση που τεθούν εκτός διαγωνισμού των τηλεοπτικών συχνοτήτων, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αγνωστες επίσης παραμένουν οι εγγυήσεις και οι πρόσθετες εξασφαλίσεις των δανειοληπτριών προς την Εθνική, με δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί πλήρη καθίζηση, οι φορολογικές υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν, ενώ πλήθος διαφημιζόμενων εταιρειών υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα κανάλια.

 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Ηδη από τα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων έχουν περάσει αρκετά τραπεζικά στελέχη προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια σε ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες εθνικής εμβέλειας και εκδοτικές επιχειρήσεις. Οι κλήσεις τους αφορούν σε όλα τα δάνεια προς ΜΜΕ, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική κλήτευση, χαρακτηρίζονται «επισφαλή». Η νομική έννοια της επισφάλειας έχει να κάνει κυρίως με τις εγγυήσεις που δόθηκαν από τους ομίλους για τη χορήγηση των δανείων, αν δηλαδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τα λάβουν, την εξυπηρέτησή τους, αλλά και τους όρους αποπληρωμής που τέθηκαν. Ως ύποπτοι καλούνται όλοι όσοι υπέγραψαν για τη χορήγηση των δανείων (από την κορυφή έως χαμηλά στην ιεραρχία, π.χ. επιτροπές δανειοδοτήσεων κ.λπ.). Σε αυτό το στάδιο αρκούν απλές ενδείξεις για να προχωρήσει η εισαγγελική Αρχή στην άσκηση ποινικών διώξεων, αν δεν κριθούν επαρκείς οι εξηγήσεις. Η παραγγελία έρευνας και η κυβερνητική πρόθεση είναι σαφής: «Να ελεγχθούν οι πάντες και τα πάντα».

 

Η εντολή για ελέγχους από το Μαξίμου

Πρόσφατα, κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου, οι εποπτικές Αρχές του υπουργείου Οικονομικών και του ΣΔΟΕ ζήτησαν από τους παράγοντες της ΕΤΕ να επιβάλουν σκληρότερους όρους στους καναλάρχες για τα δάνεια που τους έχουν χορηγήσει, όπως και να προχωρήσουν σε αυστηρούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν τις «διαδρομές» που χρησιμοποιούν για να βγάλουν στο εξωτερικό τις αδήλωτες καταθέσεις τους.

Επίσης, ζήτησαν να τεθεί τέλος στο φαινόμενο των ανεξόφλητων δόσεων και της αναδιάρθρωσης δανείων, καθώς πολλοί δανειολήπτες καναλάρχες επιβαρύνουν με ζημιές τα ΜΜΕ τους μεταφέροντας παράλληλα τις έδρες των υγιών εταιρειών τους στο εξωτερικό. Οπως κατ’ επανάληψη έχουν γράψει τα «Π», ψηλά στη λίστα των Αρχών βρίσκονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου (φωτ.), κυρίως από την Εθνική Τράπεζα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017