ΕΘΝΙΚΗ: Πιο ισχυρή μετά την ΑΜΚ – Μεγάλο το ενδιαφέρον – Όχι στις μαζικές κατασχέσεις ακινήτων


Την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε η πρόεδρος της τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην Γενική Συνέλευση των μετόχων. 

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι προοπτικές ευοίωνες και η εθνική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιποίησης θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», σημείωσε η κα. Κατσέλη.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της ΕΤΕ αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα σχετικά με την επαναφορά των καταθέσεων και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Τέλος, η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στη μαζική κατάσχεση ακινήτων η οποία αντίκειται στα συμφέροντα της τράπεζας.

 

Λ.ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ:  Σε προνομιακή θέση ρευστότητας και προβλέψεων η Εθνική μετά την ΑΜΚ

 

Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας θα αφήσει την τράπεζα με επαρκείς προβλέψεις, δήλωσε στην γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Όπως είπε, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του στρες τεστ, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ (+3 δισ. ευρώ το δυσμενές σενάριο), εκ των οποίων μέσω του LME μπορούν να καλυφθούν 1 δισ. ευρώ.

Χθες ο SSM αναγνώρισε 120 εκατ. ευρώ από το capital plan της τράπεζας μειώνοντας τις ανάγκες του βασικού σεναρίου στο 1,456 δισ. ευρώ (+4,482 δισ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο).

“Παρότι η Εθνική θα μπορούσε να αναζητήσει μόνο 450 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου, αναζητούμε 1,456 δισ. ευρώ ώστε μετά την πώληση της Finansbank να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε πλήρως την κρατική στήριξη που θα λάβουμε”. Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, μετά την ΑΜΚ ο δείκτης ιδίων εποπτικών κεφαλαίων της Εθνικής θα ανέρχεται σε 14,5%, ενώ συνυπολογιζομένης της πώλησης της Finansbank και της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου σε ορίζοντα 3ετίας, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 25% χωρίς να υπολογίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 13% και όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης “τα επίπεδα αυτά δείχνουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα ρευστότητας της τράπεζας, η οποία είχε τις μικρότερες εκροές καταθέσεων και διατηρεί τον χαμηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεων 95% , ο οποίος της δίνει προβάδισμα στην δυνατότητα  χρηματοδότησης της οικονομίας . Η Εθνική έχει επίσης την μικρότερη εξάρτηση από τον ELA (15 δις. ευρώ), τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης δανείων από προβλέψεις (73%) και το χαμηλότερο δείκτη δανείων σε καθυστέρηση (34%).

Σχετικά με την πώληση της Finansbank, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με το όταν αγοράστηκε η τράπεζα, ωστόσο “θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την πώληση και να αποκληρώσουμε την κρατική βοήθεια που θα λάβουμε”.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε και στην δημόσια προσφορά που θα απευθύνει η Εθνική στους ιδιώτες μετόχους της στο πλαίσιο του σεβασμού προς την μακροχρόνια σχέση τους με την τράπεζα. Οι ιδιώτες μέτοχοι, στους οποίους θα απευθυνθεί την επόμενη εβδομάδα η Εθνική, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, στην τιμή της μετοχής που θα καθοριστεί από το book building (το βιβλίο προσφορών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα), για μετοχές που θα ανέρχονται μέχρι το 10% της διεθνούς προσφοράς εφόσον από τους ξένους επενδυτές καλυφθεί επιπλέον ποσό από το 1,456 δις. ευρώ.

Εάν το ποσό αυτό δεν καλυφθεί, τότε στους Έλληνες μικρομετόχους θα προσφερθούν έως 300 εκατ. μετοχές. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει αποκομίσει 692 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των τίτλων των ομολογιούχων της, ενώ από την επαναγορά τίτλων  έχει υπολογίσει ότι θα αντλήσει μέχρι 741 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα θα προχωρήσει και σε reverse split σε αναλογία 15 παλαιές προς μια νέα μετοχή.

 

Η ομιλία της  Λ. Κατσέλη:

Κύριε Εκπρόσωπε του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

Κύριοι Εκπρόσωποι των άλλων Τραπεζών και των παραγωγικών φορέων,

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία μεγάλων και σημαντικών προκλήσεων για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Ημέρα επετείου της ιστορικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας , δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο Γαλλικό λαό , εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων και διατρανώνουμε την πίστη μας στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια σε κάθε μορφή βίας και καταστολής.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Τους τελευταίους πέντε μήνες η χώρα μας, αλλά και το τραπεζικό μας σύστημα έζησαν δύσκολες, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η τραπεζική αργία και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ανάγκασε χιλιάδες νοικοκυριά, και κυρίως επιχειρήσεις, να προσαρμόσουν τις συναλλαγές τους σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον περιορισμών, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινή λειτουργία τους. Παρά τις δυσκολίες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – ψυχραιμία, επαγγελματισμό και ταχύτητα- στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε. Θέλω και από αυτό το βήμα , να εξάρω το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και προσήλωσης όλων των εργαζομένων και του στελεχιακού δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας, που όλη αυτή τη περίοδο λειτούργησαν υποδειγματικά, με γνώμονα την εξυπηρέτηση και την επίλυση, στο μέτρο του εφικτού, αιτημάτων πελατών της τράπεζας.

Παρά το σημαντικό κόστος των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου, η κρίση του περασμένου Ιουλίου και η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των θεσμών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας καινούργιας τριετούς συμφωνίας που εξασφαλίζει σταθερή χρηματοδότηση 89 δις ευρώ, υπό όρους που την καθιστούν «διαχειρίσιμη» .

Στην προηγούμενη μας ΓΣ της 19ης Ιουνίου , λίγες μέρες δηλαδή πριν την κλιμάκωση της κρίσης, είχα τονίσει απ’ αυτό εδώ το βήμα την ανάγκη να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε μία συμφωνία η οποία να εξασφαλίζει πρωτογενή πλεονάσματα που να μπορούν να επιτευχθούν, να μειώνει την αβεβαιότητα και να εγγυάται τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον και να δίνει προτεραιότητα σε μέτρα που θα διοχετεύουν την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά και θα προάγουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,

Αν εξαιρέσει κανείς κάποια συγκεκριμένα δύσκολα, υφεσιακά και κατά τη γνώμη μου αναποτελεσματικά μέτρα και τα οποία ελπίζω ότι θα τροποποιηθούν στην πορεία , η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο πληροί σε γενικές γραμμές τις τρείς αυτές προϋποθέσεις . Προβλέπει πλεονάσματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν .Η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι εφικτή . Προδιαγράφει τον οδικό χάρτη για την έναρξη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους . Περιέχει διαρθρωτικά μέτρα τα περισσότερα των οποίων είναι συμβατά με την τόνωση των επενδύσεων. Προβλέπει την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων – 25 δις συνολικά – για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού .

Σήμερα, αναμένεται η απόφαση του Euroworking Group για την επισφράγιση της Συμφωνίας προκειμένου στη συνέχεια το ΤΧΣ να συμμετέχει με 10 δις ευρώ στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η ΕΚΤ για τις τέσσερεις συστημικές Τράπεζες. Αναμένεται επίσης η απόφαση για εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δις ευρώ, μετά την θετική πρώτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτουμένων μέτρων .

Επομένως, παρά τους κλυδωνισμούς και τις δοκιμασίες των τελευταίων μηνών , μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο μειωμένης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και θετικής προοπτικής . Για το 2016, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αναμένεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το τρίτο τρίμηνο του έτους ,σταδιακή αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και θετική συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου στην αύξηση του ΑΕΠ. Το αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας ενισχύεται σημαντικά από το γεγονός ότι η συμφωνία έχει ψηφισθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής και υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση για την υλοποίηση της από τα δύο μέρη.

Απόρροια της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου υπήρξε η έναρξη διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ . Η συνεχιζόμενη διαρροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εν γένει αβεβαιότητα και οι αρνητικές επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κατέστησαν την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού μας συστήματος αναπόφευκτη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος θα αναφερθεί διεξοδικά στα αποτελέσματα της αξιολόγησης και των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν κάτω από τις βασικές και ακραίες προϋποθέσεις για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις τους στην Τράπεζα .

Σήμερα όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται η κατάθεση ιδιωτικών προσφορών στο εξωτερικό για την άντληση τουλάχιστον 1,5 δις κεφαλαίων στο σύνολο πρόσθετων απαιτούμενων κεφαλαίων ύψους 4,5 δις. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μετόχους . Αξίζει να τονισθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη Τράπεζα που, χωρίς αποκλεισμούς, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση σε μικρομετόχους. Αυτή και μόνο η απόφαση σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η Τράπεζα σε όλους τους πελάτες και τους μετόχους της και την καθιστά Εθνική Τράπεζα .

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες , το ενδιαφέρον μεγάλο, οι καθαρές αποδόσεις εκτιμώνται θετικές και οι κίνδυνοι διαχειρίσιμοι. Στο τέλος της διαδικασίας, η Τράπεζα θα είναι περισσότερο από ποτέ ισχυρή και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη . Με την ρευστότητα που ήδη διαθέτει και τα περιθώρια που έχει για αύξηση των δανείων της σε σχέση με την καταθετική της βάση , αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοχέτευση ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, δυο είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και που θα κληθούμε άμεσα, ως Εθνική Τράπεζα να διαχειριστούμε:

Πρώτον, την σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Δεύτερον, την αντιμετώπιση του φλέγοντος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η πρώτη πρόκληση – η επαναφορά των καταθέσεων – προυποθέτει συλλογική και επίμονη προσπάθεια σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση, τους θεσμούς και την Τράπεζα Ελλάδος.

Οι καταθέσεις αποτελούν βασική πηγή άντλησης ρευστότητας στην οικονομία. Η επαναφορά τους εντός του τραπεζικού συστήματος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και επιστροφή στην ομαλότητα και κανονικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων. Η ρευστότητα αναμένεται να εξασφαλισθεί ακόμα περισσότερο όταν , εντός των επόμενων μηνών, επιτευχθεί και η χρηματοδότηση των Τραπεζών μέσω των κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοικούς όρους που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση και όχι μέσω του ακριβότερου Εκτακτου Μηχανισμού ( ELA) .

Για την επανάκτηση της απαραίτητης ρευστότητας , δεν αρκεί όμως μόνο η βελτίωση της φερεγγυότητας του τραπεζικού μας συστήματος. Απαιτείται ταυτόχρονα η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας , η άρση κάθε πηγή αβεβαιότητας ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και ως προς το ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο που θα διέπει τις συναλλαγές καθώς και η εμπέδωση θετικών προοπτικών για την πορεία της οικονομίας.

Με λίγα λόγια, η τύχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την πορεία της πραγματικής οικονομίας αλλά και με την ποιότητα διακυβέρνησης, την ασφάλεια που εγγυάται το πολιτικό σύστημα , τις προσδοκίες και τους φόβους των χιλιάδων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και επενδυτών που αποτελούν τις αγορές και συνδιαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα . Μόνο με τη σταδιακή επανάκτηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πέντε θεσμικών πυλώνων της οικονομίας μας εντός της Ευρωζώνης, δηλαδή του πολιτικού συστήματος, του τραπεζικού συστήματος , των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των Ευρωπαικών θεσμών θα μπορέσουν να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες για τις αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές της οικονομίας μας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Η δεύτερη πρόκληση, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνδέεται τόσο με την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας όσο και με την επίλυση του σοβαρότατου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος της υπερχρέωσης. Η επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα και την ευαισθησία με την οποία οι Τράπεζες θα διαχειρισθούν τα κόκκινα δάνεια. Αναμένουμε σήμερα τις ανακοινώσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας , μέσα στο οποίο θα κληθούμε να ενεργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μαζική κατάσχεση ακινήτων και η πώλησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων αντίκειται στο συμφέρον της Τράπεζας. Συμφέρον της Τράπεζας είναι να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο , προσφέροντας μια σειρά προϊόντων ρύθμισης για ιδιώτες δανειολήπτες και εξατομικευμένες λύσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη . Η προσπάθεια και η προσοχή μας θα στραφεί σε όσους δανειολήπτες πραγματικά και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των

δανείων τους και αφετέρου στους συνεπείς δανειολήπτες μας, οι οποίοι παρά τα προβλήματα, παραμένουν ενήμεροι. Παράλληλα , θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια , καθώς η ρύθμιση τέτοιων δανείων, κυρίως κοινοπρακτικών, συνδέεται με την αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων. Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου θα λάβουμε τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Ως Εθνική Τράπεζα έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα για την ρύθμιση και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο επίπεδο της λιανικής μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν εισπραχθεί από προϊόντα ρύθμισης περίπου 500 εκ. ευρώ. Φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τα αποτελέσματά μας με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα κάθε οφειλέτη που αναζητεί καλοπροαίρετα λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Οι προκλήσεις που ανέφερα παραπάνω κατατείνουν σε έναν κεντρικό στόχο: να διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ρευστότητα η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των νοικοκυρών, αλλά κυρίως θα χρηματοδοτεί βιώσιμες επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Με την ισχυρή παράδοση και συμβολή στον αναπτυξιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά κυρίως με τη δική σας σταθερή και διαχρονική εμπιστοσύνη, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμος να ανταποκριθεί και να συμβάλει ενεργά στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Τρεις είναι οι προτεραιότητες της Στρατηγική μας:

Πρώτον, χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιώνσε κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που ως χώρα διαθέτουμε, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε τις παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναπτύσσουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά προϊόντα για τη στήριξη αλυσίδων αξίας, για την προώθηση των εξαγωγών και της καινοτόμου και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Δεύτερον, αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, το ΤΧΣ και την Τράπεζα Ελλάδος, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου, καθώς και των συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Φιλοδοξούμε ο Όμιλος της Εθνικής να αποτελεί πρότυπο χρηστής διοίκησης και διακυβέρνησης, προς όφελος των μετόχων, των καταθετών – πελατών της και των εργαζομένων της. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμεθα να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου μας, με γνώμονα τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και ικανότητες που διαθέτει. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε την τεράστια παράδοση και παρακαταθήκη στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, επαναπροσδιορίζοντας το όραμα και την στρατηγική, ώστε να ανταποκρίνονται και να είναι συμβατά με τους Στρατηγικούς Στόχους της Τράπεζας, αλλά και τις εν γένει ανάγκες της κοινωνίας.

Τρίτον, η οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης με τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία. Με το παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Μια σχέση που θα υποδηλώνει ότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται δίπλα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, τις κινητοποιεί και τις στηρίζει, συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στο μεγάλο στοίχημα που ως χώρα πρέπει να κερδίσουμε: την κινητοποίηση επενδύσεων για την οικοδόμηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου.

Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε μια σειρά ενεργειών και βημάτων που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί . Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε το τραπεζικό σύστημα συνολικά να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει από ισχυρή θέση τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με το κύρος, τη παράδοση και τη πρωτοπορία που διαχρονικά τον χαρακτηρίζουν, αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και σιγουριάς για την Ελληνική κοινωνία. Κι αυτό γιατί διατηρεί ισχυρή την εμπιστοσύνη των μετόχων της, των πελατών της και ευρύτερα της κοινωνίας.

Σας καλώ να στηρίξετε την Εθνική Τράπεζα σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια και μέσω της Εθνικής την Ελληνική οικονομία και τη χώρα.