Εθνική Τράπεζα: Θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Η κατάρριψη ενός μύθου»... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εθνική Τράπεζα: Θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Η κατάρριψη ενός μύθου»…

01.01.2016 14:25

Εθνική Τράπεζα (Μάνου Χατζηδάκη):  Θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Η κατάρριψη ενός μύθου». Και τούτο διότι διαχρονικά οι τιμές των μετοχών είθισται να έχουν θετικές επιδόσεις έναντι άλλων αξιών οι οποίες απλά έχουν αποπληθωριστικές ιδιότητες.

Οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας είτε το 1986, είτε το στο ξεκίνημα του 2014 έχουν σχεδόν την ίδια απόδοση! Οι απώλειες τους από την τιμή κτήσης δεν είναι απλά μεγάλες είναι καθολικές αφού υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση το 99%.

Το μόνο γεγονός που μπορεί να σώσει κάπως την κατάσταση είναι τα μερίσματα. Ο μέτοχος της Εθνικής τράπεζας που δεν ρευστοποίησε τις μετοχές του από το 1986 έχει εισπράξει αθροιστικά περί τα 1.124 ευρώ ανά μετοχή.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το γεγονός αυτό χρυσώνει κάπως το χάπι και αν μη τι άλλο ο υπολογισμός στις αποδόσεις αλλάζει πολύ προς το καλύτερο τα δεδομένα. Βέβαια, υπάρχει μια πολύ σοβαρή παραδοχή:

Ότι ο μέτοχος δεν υποχρεώθηκε να βάλει καινούρια λεφτά σε αυξήσεις κεφαλαίου. Εφόσον όμως έπραξε κάτι τέτοιο (2006, 2013, 2014), τότε οι νέες μετοχές που αγόρασε έχουν και αυτές ακολουθήσει το δρόμο της απώλειας.

Απλά εκεί μπορεί να υποτεθεί ότι το κόστος κτήσης είναι μηδενικό. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι μετοχές των άλλων συστημικών τραπεζών.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017