Εθνική Τράπεζα - ΔΕΗ: Έρχεται ο μεγάλος συμβιβασμός... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εθνική Τράπεζα – ΔΕΗ: Έρχεται ο μεγάλος συμβιβασμός…

14.10.2015 10:39

Η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με τους δανειστές, είναι βέβαιο ότι αφήνει πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση και στο οικονομικό της επιτελείο ειδικότερα, προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες, που να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία, προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου.

  • http://www.sportandbusiness.gr/business/item/53429-ethniki-trapeza-dei-erxetai-o-megalos-symvivasmos

Δύο από τα πλέον επίμαχα assets του ελληνικού δημοσίου, αποτελούν η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ, ανήκοντας σε δύο κλάδους -τον τραπεζικό και τον ενεργειακό- οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσουν και κατά το επόμενο διάστημα, εξαιτίας επικείμενων σημαντικών εξελίξεων και ανακατατάξεων, αλλά και μελλοντικά, καθώς προσφέρονται για επενδύσεις από ξένα και εγχώρια κεφάλαια.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΤΕ ΒΑΝΚ

Σε σχέση, λοιπόν, με την Εθνική, της οποίας την πλειοψηφία με 57% έχει το Δημόσιο, ο στόχος τόσο της διοίκησής της, αλλά και του οικονομικού επιτελείου είναι να δαπανηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση όσο το δυνατόν λιγότερα κεφάλαια, ώστε να βοηθηθεί το ελληνικό επιχειρείν, να διατεθεί δηλαδή όσο περισσότερο χρήμα γίνεται προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανακάμψουν, να επενδύσουν εκ νέου και να δημιουργήσουν νέες πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Ακριβώς σε αυτή τη λογική υπακούει η πρόθεση – τράπεζας και κυβέρνησης – να προκριθεί ως λύση η πώληση του 100% της Finansbank, με στόχο κατά τις πληροφορίες το τίμημα να υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ. Οριστική απόφαση, βέβαια, δεν υπάρχει ακόμα, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν ως προς αυτή την επιλογή.

Για τον χώρο της ενέργειας τώρα και του ομίλου της ΔΕΗ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτηρίζονται ως πραγματιστές, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον το επιθυμητό, αλλά και το πως εξελίσσονται τα πράγματα στη ΝΑ Ευρώπη, στην Ε.Ε., αλλά και διεθνώς.

Επί παραδείγματι, με βάση διεθνείς αποτιμήσεις, ο ΑΔΜΗΕ έχει μίνιμουμ αξία 1,5 δισ. ευρώ. Και αν θέλει να τον δώσει στη ΔΕΗ, θα πρέπει να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα. Αλλά τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και το σενάριο για πληρωμή με μετοχές ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κ.λπ. δεν στέκει με τίποτα, είναι σαν το… ριφιφί στο χώρο που κόβουν νομίσματα.

Ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υπουργός, φαίνεται ότι έχει ενστερνιστεί την άποψη ότι η ΔΕΗ πρέπει να ισχυροποιηθεί για το καλό του τόπου, αλλά κάθε άλλο παρά… αρνείται τις ιδιωτικές επενδύσεις, τουναντίον οι μέχρι τώρα ενέργειες του δείχνουν ότι τις θέλει, αντιλαμβανόμενος πλήρως τη χρησιμότητά τους για την εθνική οικονομία.

Ήδη, ενέκρινε μεγάλη επένδυση στην Εύβοια, που είχε παγώσει, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή έντεκα (11) αιολικών πάρκων, από το επενδυτικό σχήμα RF Energy-Φειδάκης- FG Europe (50%) και της οικογένειας Ρέστη (50%).

Και βέβαια, υπουργός και κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείουν την πιθανότητα να μην γίνουν δεκτές ορισμένες προτάσεις τους από τους δανειστές, φαίνεται ότι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και την περίπτωση να πωληθούν κάποιες υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί και αποψιλωθεί σε καίριο βαθμό η ΔΕΗ.

Βέβαια, η λογική τους δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενες ακραίες καταστάσεις, καθώς υπακούει στον κανόνα «πουλάμε, δεν ξεπουλάμε» και επιπροσθέτως, «δίνουμε μάχη για τις μικρότερες δυνατές απώλειες» και στον όμιλο της ΔΕΗ και οπουδήποτε αλλού.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δίνει τον δικό του αγώνα, για να εξασφαλιστεί το μέλλον της ΔΕΗ και για τον λόγο αυτό, μαζί με τη διοίκηση της επιχείρησης, έχουν διατυπώσει το αίτημα προς την Κομισιόν, για την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων από το 2016 (για το 2015, μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση), θέμα για το οποίο – όπως έχει ξαναγράψει πρώτο το «S&B» – οι εταίροι είναι θετικοί.

Άλλωστε, σε κάθε συμβιβασμό, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις…

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017