Εθνική άνοδος... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εθνική άνοδος…

09.10.2015 17:30
  • Toυ Μάνου Χατζηδάκη

Με ένα σερί έξι συνεχόµενων ανοδικών κλεισιµάτων η Εθνική Τράπεζα οδήγησε αυτή την εβδοµάδα την εγχώρια αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιµών. Οι αποδόσεις µάλιστα του τίτλου της µετοχής της Εθνικής εµφάνισαν µεγάλες αποκλίσεις από τις αποδόσεις των άλλων συστηµικών τραπεζών υποδηλώνοντας µε αυτή την διαφοροποίηση ότι βρισκόµαστε πολύ κοντά σε κάποια ανακοίνωση πολύ σηµαντικού ειδικού βάρους για την τράπεζα.

Η φηµολογία γύρω από το εύρος των κεφαλαιακών αναγκών ενόψει της επικείµενης ανακεφαλαιοποίησης παρέµεινε στο προσκήνιο οδηγώντας ψυχολογία και τιµές στις άλλες τρεις τράπεζες.

Κατά τα λοιπά η εβδοµάδα πέρασε χωρίς άλλες εγχώριες «εκπλήξεις» από το µέτωπο των προγραµµατικών δηλώσεων ή της συζήτησης για το χρέος δίνοντας ένα λόγο στους επενδυτές να παρακολουθήσουν πιο στενά την θετική τάση των ξένων αγορών και να αναπροσαρµόσουν ανάλογα την τακτική τους.

Τεχνικά, η αντίδραση της αγοράς ξεκίνησε πολύ πριν προσεγγισθεί η βάση τιµών των 625 µονάδων και είχε µερικές πολύ ενθαρρυντικές αναγνώσεις. Αφενός πραγµατοποιήθηκε µε αυξανόµενους συναλλακτικούς όγκους αφετέρου απορρόφησε ενδοσυνεδριακά την προσφορά που βγήκε κυρίως λόγω των συσσωρευµένων βραχυπρόθεσµων κερδών στο πρώτο τριήµερο της ανόδου.

Οι πωλητές δεν κατάφεραν να προκαλέσουν κάποιο ουσιαστικό ρήγµα ακόµα και στην µέρα της αναµενόµενης διόρθωσης και έτσι οι 680 µονάδες κρατήθηκαν έως το τέλος της εβδοµάδας δίνοντας ένα θετικό στίγµα για το ξεκίνηµα της ερχόµενης εβδοµάδας. Η επόµενη αντίσταση που καλείται να τεστάρει ο Γενικός ∆είκτης είναι το γνωστό πλέον επίπεδο των 700 µονάδων.

∆ύο φορές έχει αποτύχει την διάσπαση η αγορά κατά το τελευταίο δίµηνο (13/08 και 21/09) αυτή την φορά ωστόσο τα δεδοµένα φαίνονται πολύ πιο ευνοϊκά έχοντας φρέσκα σήµατα αγορών από MACD και από τους κινητούς µέσους των 30 και 50 ηµερών και πιο συµπαγή δοµή.

Σε αντίθεση µε την προηγούµενη αποτυχηµένη απόπειρα ο Γενικός ∆είκτης φαίνεται να έχει σχηµατίσει ένα πλατύσκαλο στο εύρος 640 – 650 µονάδων στο οποίο οι όγκοι στέγνωσαν και η αντίδραση που ακολούθησε έχτισε δυναµική από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Προς το παρόν είναι νωρίς να γίνει αναφορά σε κάτι πιο µεγαλεπήβολο από τις 700 µονάδες. Οι πιθανότητες ωστόσο είναι πλέον µε την πλευρά της διάσπασης και διαφυγής από την δίµηνη συσσώρευση.

Αν συνεκτιµηθεί ότι ο χρόνος κυλάει προς την υλοποίηση των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων τότε η πρόσφατη εµπειρία στις ανακεφαλαιοποίησης του 2013 και 2014 δείχνει ότι η Ελληνική αγορά βρίσκεται πριν από ένα δυνατό ξέσπασµα συναλλαγών και βελτίωσης των αποτιµήσεων.

——

Τέσσερις τίτλοι κάλυψαν το 61% της συνολικής αξίας των συναλλαγών που ανήλθε σε 26,75 εκατ. ευρώ. Πρόκειται περί των ΟΤΕ [5,25 εκατ.], ΑΛΦΑ [4,04 εκατ.], ΟΠΑΠ [3,71 εκατ.] και ΕΤΕ με 3,46 εκατ. ευρώ.

[14] οι θετικές και [11] οι πτωτικές μετοχές του FTSe25. Ξεχώρισαν οι ΕΥΡΩΒ με άνοδο 4,35%, Ελλάκτωρ [2,87%], ΑΛΦΑ [2,80%] και ΠΕΙΡ [2,74%]. Υστέρησαν οι ΜΟΗ στο -3,83%, ΓΡΙΒ -3,27% και ΜΠΕΛΑ -1,99%.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017