Του Γιώργου ΚράλογλουΓια να καταλάβουμε και εμείς που δεν ομιλούμε Συριζαϊκά… Ο επικεφαλής προσέλκυσης επενδύσεων σύντροφος Νίκος Παππάς είπε ότι οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι αν δεν θεωρούν την Ελλάδα “μπανανία”. Το “πατριωτικό” της δήλωσης το αντιλαμβανόμαστε. Αυτό που μας μπερδεύει… είναι τα κριτήρια που θα ξεχωρίζουμε τους επενδυτές σε “μπανανιακούς” και “μη μπανανιακούς”.

Γιατί η Ελλάδα, σύντροφε Παππά, είναι πιο “μπανανία” και από την “μπανανία”. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε και “μπανανιακό σύνταγμα”.

Πρώτο “άρθρο” (για το οποίο καμαρώνετε) είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποχρεωθούν να έχουν το κράτος αναγκαστικό συνεταίρο. Με όρους που θα αλλάζει μόνο το κράτος όποτε γουστάρει…

Την αριστερή “μπανανία” (που έδιωξε ακόμη παραπέρα τις επενδύσεις) την “εγκαινίασε” ο σύντροφος Τσίπρας όταν αποκαλούσε “ξυπνοπούλια” τους επενδυτές και απειλούσε με φυλακίσεις…

Είμαστε "μπανανία" και με "σύνταγμα", σύντροφε Νίκο Παππά

Ακολούθησε ο σύντροφος Λαφαζάνης που σχεδόν απαγόρευε σε ιδιώτη επενδυτή να μπει στο υπουργείο του. Συνέχισε ο σύντροφος Σκουρλέτης με τον διωγμό των Καναδών. Και από χθες η σκυτάλη πέρασε στον σύντροφο Παππά με μηνύματα για επίπεδο χαχόλων…

Όμως ας μην τα ρίχνουμε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα έγινε “μπανανία” (σκόπιμα, μεθοδευμένα και με υπολογισμό) από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Τότε που, ανταγωνίστηκαν σκληρά, για τις πελατειακές σχέσεις, την διαπλοκή και την ρουσφετολογία, από διορισμό μέχρι “δουλίτσες” αλλά και “εξυπηρετήσεις”, κάθε μορφής…

Ξεκίνησαν το 1974 και ολοκλήρωσαν την “μπανανοποίηση” της χώρας μετά το 1981 με την ομηρία του κράτους από τους κομματικούς στρατούς κατοχής με αρχιστράτηγους τους εργατοπατέρες.

Θυμηθείτε τους “κρατικούς βιομήχανους” που διέλυσαν ό,τι βρήκαν βιώσιμο και ό,τι λέγεται υγιής ανταγωνισμός πολεμώντας άγρια την ιδιωτική επιχειρηματική αγορά.

Η σκανδαλώδης στήριξη μπατιρισμένων και άχρηστων κρατικών επιχειρήσεων που δεν πλήρωναν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, εισφορές και φόρους, είναι που οδήγησε και στον ενταφιασμό της βιομηχανίας και στην αποεπένδυση.

Στην συνέχεια τα “νέα τζάκια”, οι Κοσκωτάδες, οι Λαυρεντιάδηδες, οι Ψωμιάδηδες και τα κυκλώματα Τσοχατζόπουλου είναι που πλήρωσαν και πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και στην Softex όπως αύριο στην ΛΑΡΚΟ.

Όλα ξεκίνησαν, πράγματι, με τον δικομματισμό. Αλλά από το 2015 την “μπανανία” την συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας, απλά. αριστερούς κανόνες λειτουργίας. Αυτούς που γευόμαστε ήδη από τις αρχές του 2016.

Στην ελληνική “μπανανία” ο κάθε κομματικός Δήμαρχος μπορεί να μαζέψει οποιαδήποτε ομάδα καταπατητών , οικοπεδοφάγων και άλλων απατεώνων και να κλείσουν ή για κομματικούς λόγους ή για καταπάτηση όποιες βιομηχανικές μεταλλευτικές και τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν βάλει στο μάτι… Αρκεί οι διαμαρτυρόμενοι να είναι του κόμματος και να παριστάνουν τους οικολόγους.

Στην ελληνική “μπανανία” προκειμένου να επενδύσεις σε βιομηχανική ή μεταλλευτική εγκατάσταση θα πάρεις περίπου 15 άδειες και εγκρίσεις από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και από Αρχές αφού υποβάλλεις τουλάχιστον 2 μελέτες!!!

Εάν τις αιτήσεις τις υποβάλλεις, ως ιδιωτικός ή πολυεθνικός όμιλος μόνο από σύμπτωση έχει πιθανότητες να πάρεις τις άδειες!!!

Εάν όμως τις υποβάλλεις από τα “μαγαζάκια” που έχει στήσει, ως “ειδική μονάδα εξυπηρετήσεων”, ο κομματικός κρατικός στρατός θα πληρώσεις κάτι παραπάνω… αλλά θα πάρεις τις άδειες σε 16-24 μήνες.

Επειδή αυτό το “αλά-γκρέκα fast track” το συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σας θυμίζω το ξήλωμα μιας ολόκληρης Διεύθυνσης χορηγήσεων αδειών του υπουργείου Ανάπτυξης από την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην ελληνική “μπανανία” ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί και το “Χρηματιστήριο Προστίμων” στο οποίο παίζονται μεγάλα νούμερα όχι μόνο για να σβηστεί το πρόστιμο αλλά και για να μην μπει πρόστιμο…

Η πολιτική προστίμων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εμπορίου (παλαιότερα) και Οικονομικών είναι κάτι περισσότερο από θησαυρός για τους κρατικούς υπαλλήλους.

“Χρηματιστήριο” και “Κέντρο Δημοπρασιών” είναι και η εξασφάλιση θέσης “κλειδί” σε Εφορίες και σε Τελωνεία.

Σκεφθείτε ότι (επί δραχμής ακόμη) ο Έβερτ (στο υπουργείο Οικονομικών) δημοσιοποίησε (τότε) περίπτωση “εξαγοράς”, με 7.000.000 δραχμές θέσης Εφοριακού στο κέντρο της Αθήνας μέσω αμοιβαίας μετάθεσης Εφοριακών!!!

Στην ελληνική “μπανανία” το 95% των πρατηρίων καυσίμων έχει εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών. Τα στοιχεία πηγαίνουν κανονικά στις υπηρεσίες αλλά κανείς δεν τα αξιοποιεί. Κατά τα άλλα οι σύντροφοι “ορκίζονται” ότι θα πατάξουν το λαθρεμπόριο καυσίμων για να μην χάνουμε 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και αυτά ενώ αναζητούν και δεν βρίσκουν ισοδύναμα 300 -500 εκατ. ευρώ να κλείσουν τρύπα και στο ασφαλιστικό!!! Για ξαναψάξτε το για την “μπανανία” σύντροφοι…

george.kraloglou@capital.gr