Δύο μέρες για το Eurogroup και το αδιέξοδο παραμένει

Σε αδιεξοδο δείχνουν να βρίσκονται οι συζητήσεις και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, ενόψει του Eurogroup, για να “ξεκλειδώσει” η δόση των 2 δισ. ευρώ, και να βρεθεί λύση και όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή δεν είναι άλλη από πολιτική

Εξάλλου, αναβλήθηκε για την Κυριακή, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Την Παρασκευή, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, με τη συμμετοχή των κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη, ενώ είχαν προηγηθεί και συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup

Ολα τα εμπόδια που υπάρχουν αναμένεται να συζητηθούν σε επικοινωνίες που θα έχει το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψει μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Koινοτικές πηγές δήλωναν πως υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, που όπως φαίνεται θα οδηγήσουν στη μη εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το πεδίο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως παραμένει”ναρκοθετημένο” σε πολλά σημεία και δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας ν’ αναζητήσει την πολιτική συνδρομή ακόμα και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Μεγάλη απόσταση υπάρχει σε διάφορα ζητήματα και όπως γίνεται γνωστό, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στο εισδηματικό όριο αναφορικά με την προστασία από τους πλειστηριασμούς με την κυβέρνηση να μην δέχεται χαμηλότερο όριο από τα 35.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν νωρίτερα πως με τη νέα πρόταση η Αθήνα περιορίζει το δίχτυ προστασίας από το 72,4% των κόκκινων στεγαστικών στο 65% . Την ίδια ώρα οι δανειστές φέρονται να θέλουν προστασία από τους πλειστηριασμούς μόνο για το 40% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Τελευταία εξέλιξη, φέρεται να είναι η απαίτηση των Θεσμών να υπάρξει σκληρή ποινή σε όποιον καθυστερεί στις ρυθμισμένες οφειλές των 100 δόσεων και συγκεκριμένα να χάνει την ρύθμιση με μόλις 1 μέρα καθυστέρηση, όπερ σημαίνει η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ακόμα ένα βήμα πίσω από το τελευταίο προαπαιτούμενο που πριν λίγες μέρες ψηφίσθηκε.

Κομβικά σημεία επίσης στα οποία δεν φέρεται να έχει βρεθεί κοινός τόπος είναι τα “κόκκινα δάνεια”, το αγγελιόσημο, ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και τα γενόσημα.