Δυο ημερομηνίες, μια συμφωνία…

Μάνος Χατζηδάκης – BETA ΑΧΕΠΕΥ

Η ελληνική αγορά αγνόησε την αδυναμία που καταγράφεται στις ξένες Αγορές, αυτονομήθηκε εκ νέου αλλά αυτή την φορά η τάση της αυτονόμησης ήταν ανοδική. Σταδιακά η υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών θα «απελευθερώνει» κεφάλαια και αυτό θα αυξάνει την κινητικότητα των χαρτοφυλακίων…

Κάθε άλλο παρά υποτονική ήταν η επάνοδος από την επιστροφή των παρατεταμένων κατά μία ημέρα Πασχαλινών διακοπών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η δυναμική που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τον συνήθη ύποπτο τραπεζικό κλάδο συνοδεύτηκε από ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και βρήκε πάτημα αρχικά στην έκθεση της Morgan Stanley και στην συνέχεια στις εξελίξεις που αφορούν το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Σε αυτό το μέτωπο παρατηρείται πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο καθώς η ελληνική βουλή καλείται να ψηφίσει τα δύο πιο σημαντικά νομοθετήματα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η θετική έκπληξη έρχεται κυρίως από την προσδοκία επίσπευσης της έναρξης της διαδικασίας συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία πλέον φαίνεται να μπαίνει στην ατζέντα της επόμενης συνάντησης των υπουργών οικονομικών στο τέλος του μήνα.

Σε αυτές τις 15 ημέρες φαίνεται ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προαπαιτούμενα και εφεδρικά μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πιθανόν οι παράμετροι πάνω στις οποίες θα κινηθεί η ελάφρυνση του χρέους.

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXt5wNaSbGJUW87DQmDLXqXBofbT8ZGmfD-ZyLstvNiORBj4nXNw

Τα καλά νέα είχαν απήχηση και στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις έπεσαν σηματοδοτώντας μια πιο ενεργή συμμετοχή των ελληνικών αξιών στην ανατιμητική κίνηση δίνοντας περισσότερη ουσία και βάθος στην ανοδική κίνηση.

Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική αγορά αγνόησε την αδυναμία που καταγράφεται στις ξένες Αγορές, αυτονομήθηκε εκ νέου αλλά αυτή την φορά η τάση της αυτονόμησης ήταν ανοδική.

Σταδιακά η υπέρβαση των τιμών των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών «απελευθερώνει» κεφάλαια και αυτό αυξάνει την κινητικότητα των χαρτοφυλακίων διαχέοντας την ρευστότητα και σε άλλες μετοχές ή αξίες που είτε έχουν μείνει πίσω είτε παρουσιάζουν προϋποθέσεις ανόδου υπό ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό πρίσμα.

* ,