Δυναμικό comeback των ξένων δίνει ώθηση στο Χ.Α.

Με οδηγό για ακόμη μία ημέρα τα εντυπωσιακά κέρδη της μετοχής της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε ανοδικά, θέτοντας τις βάσεις για την διάσπαση των 580 μονάδων, εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τα υψηλότερα επίπεδα.

CAPITAL.GR

Δυναμικό comeback των ξένων δίνει ώθηση στο Χ.Α.

Ράλι 2,16% στο ΧΑ με υψηλό τζίρο 20,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 5,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα – Στις 579,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Κέρδη 2,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 160,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 6,70% στις 46,05 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σήμερα και αύριο αναμένεται να υπάρξει προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πρώτου τριμήνου του έτους, καθώς το σενάριο μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εξακολουθεί να έχει αυξημένες πιθανότητες.

Αν και από τις 11 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει μια ανάκαμψη διαρκείας στο Χ.Α., πολλές μετοχές εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητικό πρόσημο από την αρχή του έτους, καθώς οι απώλειες που υπήρξαν το διάστημα μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν τεράστιες. Άλλωστε, ο Γενικός Δείκτης έφτανε στα πολυετή χαμηλά των 420 μονάδων στις 11/2, με τα κεφάλαια που είχαν χαθεί να ξεπερνούσαν τα 13 δισ. ευρώ.

Στα τεχνικά σημεία της αγοράς, όπως αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η διάσπαση των 153 μονάδων έδωσε και πάλι αγοραστικό σήμα με την αγορά να σταματάει στις 157 μονάδες που είναι και κοντινή μας αντίσταση. Μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι τα υψηλά μας. Αντίστοιχα οι 154 μονάδες είναι κοντινή στήριξη με τις 150 μονάδες κύρια.

Ο τραπεζικός πιο κοντά στα υψηλά του ήδη πλησιάζοντας στις 45 μονάδες όπου είναι make or break θυμίζοντας πως σε περίπτωση κλεισίματος της αξιολόγησης θα έχει και τα πιο σημαντικά οφέλη.

Από τη μεριά του, ο Ν. Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ, αναφέρει ότι η ανοδική διαφυγή από την περιοχή των 570-580 μονάδων ανοίγει τον δρόμο για ανοδική κίνηση ακόμα και μέχρι την ζώνη των 640-650 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει κέρδη 14,22%, μετά και το χθεσινό +10,27%, εμφανίζοντας και πάλι έντονη συναλλακτική δραστηριότητα (δεδομένης της εικόνας της υπόλοιπης αγοράς), όπως άλλωστε και η Εθνική, η οποία ενισχύεται κατά 4,98%. Κέρδη 4,3% καταγράφουν επίσης και οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank.

Στο υπόλοιπο ταμπλό η Βιοχαλκο επιχειρεί μια back to back ισχυρή άνοδο, προκειμένου να κλείσει την αρνητική “ψαλίδα” του -32,50%, από την αρχή του έτους, κινούμενη σήμερα με κέρδη 3,70%, ενώ την ακολουθούν η Ελλακτωρ με +3,10%, η Μυτιληναίος με +2,68% και η Τέρνα Ενεργειακή με +2,27%.

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι μετοχές των ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Aegean και ΟΠΑΠ, με τον τελευταίο να επηρεάζεται από τη μείωση της τιμής στόχου του στα 7,30 ευρώ από την NBG Securities.

* ,