ΔΝΤ: Στο -2,3% η ύφεση της Ελλάδας το 2015, στο -1,3% το 2016 – Η αβεβαιότητα για το μέλλον στο ευρώ, απειλή για τις αγορές

  •  Στο 26,8% η ανεργία στην Ελλάδα φέτος και στο 27,1% την επόμενη χρονιά – Aνάπτυξη +2,4% της οικονομίας το… 2020
Ύφεση -2,3% για το 2015 και -1,3% για το 2016 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του World Economic Οutlook που έδωσε στη δημοσιότητα, ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στη Λίμα του Περού.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με εκείνες που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας για το 2016 που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη βουλή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις επιμέρους προβλέψεις που διατυπώνουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στη νέα έκθεσή τους για την παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη – σε επίπεδο τριμήνου – στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και μάλιστα με ρυθμό 3%.
Για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ωστόσο το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 5,4%.
Χωρίς να παρουσιάζει τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2017, το ΔΝΤ τοποθετεί στο 2,4% την ανάπτυξη της Ελλάδας το… 2020!
Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ για την πορεία της ανεργίας, για την οποία, όπως όλα δείχνουν, η αποκλιμάκωση θα αργήσει να έρθει.

ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα κινηθεί πέριξ του 26,8% για το 2015, για να αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 27,1% το 2016.
Η Ελλάδα θα παραμείνει και το 2015 δέσμια του αποπληθωρισμού (-0,4%), με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό (0,0%) το 2016.
Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με το Ταμείο, η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις αγορές, την οποία κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τους φόβους για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στη νέα έκθεση του Ταμείου, το outlook για την Ελλάδα εμφανίζεται πιο “δύσκολο” έναντι άλλων χωρών, μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί εκ νέου πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές χώρες από τις εξελίξεις και τα γεγονότα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η αντίδραση των αγορών στη μακρά περιόδο αβεβαιότητας που συνόδευσε την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα ήταν τελικώς περιορισμένη, γεγονός που αντανακλά την ισχύ των τειχών προστασίας που έχουν υψώσει Ευρωζώνη και ΕΚΤ.
Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν περιοριστεί μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.
ΔΝΤ: Στο 3,1% υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 – Εκπέμπει SOS για αναδυόμενες και τιμές πετρελαίου
Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015 θα είναι 3,1%, χαμηλότερη κατά 0,2% σε σχέση με την πρόβλεψή του τον Ιούλιο.
ΔΝΤ: Στο -2,3% η ύφεση της Ελλάδας το 2015, στο -1,3% το 2016 - Η αβεβαιότητα για το μέλλον στο ευρώ, απειλή για τις αγορές
Οι βασικοί λόγοι είναι η αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης για τις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία να είναι πιο έντονοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Σε σχέση με την περσινή χρονιά η ανάκαμψη στις αναπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να είναι πολύ μικρή, την ίδια στιγμή που η δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα επιβραδυνθεί, ειδικά στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.
Σε ένα περιβάλλον, όπου υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων, μειώνονται οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές και υπάρχει και πίεση στα νομίσματά τους, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί (ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες).
Μάλιστα, οι φειδωλές προβλέψεις αντανακλούν μία σταθερή υποχώρηση της αισιοδοξίας, καθώς τον Απρίλιο το ΔΝΤ εκτιμούσε στο 3,5% την παγκόσμια ανάπτυξη.
dnt25
Η αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων έχει να κάνει και με τις προκλήσεις που όλα τα κράτη αντιμετωπίζουν.
Η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και τα υψηλά επίπεδα χρέους στις αναδυόμενες αγορές είναι τα βασικά προβλήματα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Σε χώρες που είναι εκτός των αναπτυγμένων οικονομιών, η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται και στις χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων.
Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά το πετρέλαιο που υποχώρησε από τα 114 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο του 2014 χαμηλότερα από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Ανάλογη καθοδική πορεία είχαν και οι τιμές των μετάλλων ακολουθώντας την παγκόσμια ζήτηση και κυρίως την επιβράδυνση στην Κίνα.
Το ΔΝΤ προβλέπει, ωστόσο, ανάκαμψη για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες το 2016.
Αυτό αντανακλά σε μία λιγότερο βαθιά ύφεση ή, και σε μερική ομαλοποίηση των συνθηκών σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία και άλλες στη Λατινινή Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Για παράδειγμα, η χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν θα παίξει έναν ρόλο, ενώ η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, έστω και βαθμιαία.

www.bankingnews.gr

* ,