ΔΝΤ: Προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης η μείωση των NPLs – Η λύση που προκρίνεται

Την ανάγκη επίλυσης του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπισή του θα ενισχύσει τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Ο αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστά τροχοπέδη, προειδοποιεί το Ταμείο, στην αναθέρμανση του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ε.Ε. ανέρχονται στο 1 τρισ. ευρώ.Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 100% έναντι του 2009 και ίσο με το 9% του ετήσιου ΑΕΠ. Στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 932 δισ. ευρώ. Η αποτυχία αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζει το ΔΝΤ, αποτελεί εμπόδιο στη χορήγηση νέων δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.
Embedded image permalink

«Η μείωση των NPLs θα αποδειχθεί καθοριστική για την ανάταση της πιστωτικής ανάπτυξης, ιδίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και την υψηλότερη εξάρτηση από τον τραπεζικό δανεισμό» εξηγεί το ΔΝΤ.
Η λύση, σύμφωνα με το Ταμείο, εδράζεται στην άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες να διαγράψουν τα «κόκκινα» δάνεια, να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της αγοράς των προβληματικών δανείων.

Embedded image permalink
Σύμφωνα με το Ταμείο, τουλάχιστον 54 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να «απελευθερωθούν» εάν τα «κόκκινα» δάνεια πωλούνταν σε διάφορα funds.
Πάντως, σπεύδει να διευκρινίσει ότι η εξεύρεση αγοραστών είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση, καθώς για παράδειγμα, το 2013 στην Ευρώπη πουλήθηκαν προβληματικά δάνεια αξίας μόλις 64 δισ. δολ., έναντι 469 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr