ΔΝΤ: Αντικείμενο αναθεώρησης τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα αποτελούν αντικείμενο αναθεώρησης. Το Ταμείο εκτιμά επιπλέον ότι η Ελλάδα θα έχει και φέτος ύφεση αλλά και υψηλή ανεργία.

Προβλέπει  ότι το 2015 η Ελλάδα είχε ύφεση 0,2% και φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί  κατά 0,6%. Εκτιμά ότι  η επιστροφή σε θετικό ΑΕΠ θα έρθει από το 2017 αλλά με ρυθμό πολύ πιο αργό  από αυτόν που ανέμενε προηγουμένως, ενώ βλέπει την ανεργία “κολλημένη” στο 25% και για φέτος αλλά και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Και στο μακροοικονομικό πεδίο Το ΔΝΤ αναφέρει ότι  τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προσωρινά και επίσης δεν γίνονται προβλέψεις για τα δημοσιονομικά καθώς “είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους  εταίρους για τους δημοσιονομικούς στόχους ενός δυνητικού νέου προγράμματος προσαρμογής” αλλά και για “τα δημοσιονομικά μέτρα” με τα οποία θα συνοδευθεί.

Αναλυτικά  για την Ελλάδα προβλέπει:

* Ύφεση 0,6% φέτος (έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,5% προηγουμένως), επιστροφή σε ανάπτυξη το 2015 κατά 2,7% (έναντι 3,2% προηγούμενης πρόβλεψης) και ρυθμό ΑΕΠ 1,5% το 2021

* Ελλειμματικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών κατά 0,2-0,3% του ΑΕΠ που γυρνά σε πλεονασματικό το 2021…

* Μηδενική μεταβολή πληθωρισμού φέτος και  αύξηση τιμών 0,6% το 2017.

* Διατήρηση της ανεργίας στο  25% και φέτος και μείωση στο 23.4% το  επόμενο χρόνο.