Διυλιστήρια- το περιθώριο διύλισης ξαναπήρε την ανηφόρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Διυλιστήρια- το περιθώριο διύλισης ξαναπήρε την ανηφόρα

21.11.2015 02:47

Διυλιστήρια- το περιθώριο διύλισης ξαναπήρε την ανηφόρα

Μετά από μια μάλλον άγαρμπη διόρθωση από τα υψηλά του Αυγούστου το περιθώριο διύλισης ξαναπήρε την ανηφόρα.  Από το τέλος Οκτωβρίου και μετά τα περιθώρια διύλισης έχουν σχεδόν διπλασιαστεί καθώς ανάλογες κινήσεις έχουν παρατηρηθεί στα επιμέρους περιθώρια της βενζίνης και του ντήζελ.

Τα καλά νέα όμως έρχονται και από την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς εσχάτως η υποχώρηση κάτω από το επίπεδο ισοτιμίας του 1,10 δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κερδοφορία των δύο εισηγμένων εταιριών: Σχεδόν το 50% των πωλήσεων των ΕΛΠΕ αφορά εξαγωγές ενώ στην Motoroil το αντίστοιχο ποσοστό είναι κοντά στο 66% όταν το οργανικό κόστος λειτουργίας –εκτός από το κόστος πωληθέντων- είναι εκφρασμένο σε ευρώ.

Δεδομένων των χαμηλών τιμών πώλησης στο πετρέλαιο οι τιμές στις αντλίες έχουν μειωθεί βελτιώνοντας αισθητά την ζήτηση, γεγονός που διαπιστώνεται και στις καθημερινές μετακινήσεις για όσους κινούνται εντός των πόλεων. Αν αυτές οι τιμές διατηρηθούν μέσα στο Νοέμβριο τότε η χρήση θα γράψει καθαρά κέρδη πάνω από 240 εκατ. ευρώ για την Motor-oil και πάνω από 165 εκατ. ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

M.X

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017