Διατηρείται η στάση αποχής που τηρούν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές…

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

www.naftemporiki.gr

 

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να δώσει θετικά μηνύματα τοποθετήσεων χαρτοφυλακίων, με τον τζίρο να παραμένει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας την στάση αποχής που τηρούν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές.

Ειδικότερα, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,80% στις 626,46 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης 7 μονάδων. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 627,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 620,41. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 35,00% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 13,76 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,82 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,08%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,96%.

Η συνεδρίαση σήμερα παρέπεμπε σε ημιαργία, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μόλις μετά τις 16:00, γεγονός που αποδόθηκε όχι μόνο στην έλλειψη traders, άλλωστε ο όγκος έφτασε στα 61,7 εκατ. τεμάχια, αλλά και στις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των τίτλων. Μάλιστα, το 20% του τζίρου απορροφήθηκε από τον τίτλο του ΟΤΕ, ο οποίος κατέγραψε απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, για να ακολουθήσει η μετοχή της Πειραιώς με 1,38 εκατ. ευρώ. Στις επόμενες θέσεις ο ΟΠΑΠ (1,3 εκατ.), Folli Follie (1,12 εκατ.), Eurobank (1,09 εκατ.), ΕΤΕ (962,4 χιλ.) και Alpha Bank (873 χιλ.).

Επίσης, οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί κωδικοί σταδιακά «ροκανίζουν» τη συναλλακτική δραστηριότητα, με τους εγχώριους αναλυτές να εφιστούν την προσοχή στις αρχές για την κινητοποίησή τους, προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν οι Έλληνες επενδυτές στην αγορά.

Την ίδια ώρα, οι ξένοι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις μεγάλες διεθνείς αγορές, καθως επιδίδονται σε αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων μετά και τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι εξελίξεις στην Κίνα. Άλλωστε, οι δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη πασχίζουν να μην μπουν σε κανάλια διόρθωσης, τα οποία χαρακτηρίζονται επικίνδυνα μετά από μία bull market που ήδη αριθμεί έξι και πλέον έτη.

Στο μεταξύ, η «ορατότητα» για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την επενδυτική (και όχι μόνο) κοινότητα παραμένει πολύ χαμηλή, καθώς ούτε στο δημοσιονομικό, αλλά ούτε και στο τραπεζικό μέτωπο έχουμε εξελίξεις. Όπως χαρακτηριστικά σημείωναν ορισμένοι αναλυτές στο naftemporiki.gr, έχουμε μπει σε μια περίοδο που οι εξελίξεις περιστρέφονται γύρω από τις επικείμενες εκλογές, με τα κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν στάσιμα. Αυτή η περίοδος πιθανόν να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, εκτός και αν στο μεταξύ υπάρξει κάποια εξέλιξη που να βελτιώνει την επενδυτική ορατότητα.

Στο ταμπλό τώρα, καλή ήταν η εικόνα που αποτυπώθηκε στη λήξη της συνεδρίασης σε ΕΕΕ (+2,50%), Τιτάν (+2,48%), Μυτιληναίος (+3,62%), Grivalia Properties (+2,86%), Ελλάκτωρ (+2,40%) και ΓΕΚ Τέρνα (+1,32%), ενώ η Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα, κλείνοντας με κέρδη 11,11%.

Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι μετοχές των ΟΤΕ (-1,25%), Ελληνικά Πετρέλαια (-0,23%), Jumbo (-1,32%), Aegean Airlines (-1,56%), Lamda Development (-2,27%) και Eurobank (-2,70%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (3,56%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Υγείας (-1,65%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 55 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

* ,