ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΗ ΝΔ – Νέα διαμάχη των «4» για το ντιμπέιτ {της Ελένης Κομίνη}

Το ντιμπέιτ θα είναι η επόμενη αφορμή για τη νέα σύρραξη των υποψήφιων αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64270479

Στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την ενότητα του κόμματος στις 35 ημέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή προέδρου

Στελέχη της παράταξης εκτιμούν ότι υποκρύπτεται βαθύ ρήγμα μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ μετά τις βαριές κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν με θέμα τη διαφάνεια των διαδικασιών και ότι αυτές έχουν δημιουργήσει εύθραυστες ισορροπίες.

Οι ίδιοι μάλιστα εκφράζουν τους φόβους τους για την ενότητα του κόμματος στις 35 μέρες που απομένουν έως την εκλογή προέδρου. Και εκτιμούν ότι, εφόσον οι υποψήφιοι δεν καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ, το κλίμα θα φορτιστεί ακόμη περισσότερο απειλώντας ουσιαστικά την ενότητα της παράταξης.

Oι θέσεις

ND
Οι πιο σαφείς θέσεις για το ντιμπέιτ έρχονται από τους κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι διεκδικούν με θέρμη την τηλεοπτική διαμάχη. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας έχει δηλώσει και εμμένει στη θέση του ότι εφόσον συμφωνήσουν όλοι τότε θα συμμετάσχει και ο ίδιος.

Την ίδια ώρα απρόθυμη κρίνεται η στάση του προέδρου της ΝΔ, καθώς ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου, είπε στη σύσκεψη των «τεσσάρων» ότι δεν είναι αρνητικός αλλά ούτε και θετικός και ότι την απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Συνεργάτες ωστόσο του κ. Β. Μεϊμαράκη εμφανίζονται καταρχήν αρνητικοί στο ενδεχόμενο μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης. Ωστόσο οι ίδιοι τονίζουν ότι θα εξετάσουν τους όρους και το χρονοδιάγραμμα ενός τέτοιου ντιμπέιτ σε σχέση με τις υποχρεώσεις του προέδρου της ΝΔ που προκύπτουν από τον ρόλο που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια θα λάβουν την απόφαση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε χθεσινή δήλωσή του τάχθηκε υπέρ μίας τουλάχιστον δημόσιας συζήτησης μεταξύ των συνυποψηφίων του για την αρχηγία του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν νοείται ανοιχτή διαδικασία χωρίς μια τέτοια συζήτηση. Ειδικότερα η δήλωσή του έχει ως εξής: «Είναι υποχρέωση των υποψηφίων προέδρων να συμμετάσχουν σε τουλάχιστον μία δημόσια τηλεοπτική συζήτηση. Και είναι δικαίωμα των πολιτών να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις θέσεις και να συγκρίνουν τις δεξιότητες των υποψηφίων. Δεν νοείται ανοιχτή διαδικασία δίχως μια τέτοια συζήτηση. Ετσι λειτουργούν τα δημοκρατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο. Η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη από τον δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο των υποψηφίων και από την ανοιχτή διαδικασία εκλογής προέδρου. Η εξωστρέφεια μας φέρνει πιο κοντά στην κοινωνία και μας δυναμώνει. Καλώ τους συνυποψηφίους μου να συμφωνήσουμε αμέσως σε μια τουλάχιστον δημόσια τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ μας».

Συμφωνία

ND
Με την άποψη του Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων προέδρων της Νέας Δημοκρατίας συντάσσεται ο Αδ. Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε tweet του πρώην υπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Τwitter: «Αρκετά με… τις διαδικασίες. Ωρα να ακουστούν οι ιδέες μας». Και ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Συμφωνώ αγαπητέ Κυριάκο. Οι πολίτες πριν ψηφίσουν πρέπει να ακούσουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν, όπως παντού». «Για εμένα η ενότητα της παρατάξεως είναι ιερή. Αλλο κεφάλαιο να βγάλουμε αρχηγό, άλλο κεφάλαιο πιο σημαντικό την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι μαζί και αγαπημένοι» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο περιοδείας.

Ερωτηματικά προκύπτουν και για τις δύο συνδιασκέψεις σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ωστόσο κρίνονται πιο πιθανές από ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ και με τους τέσσερις υποψηφίους.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ