Δημ. Τζάνας: Εξακολουθεί να συντηρείται η αδράνεια ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων | Mikrometoxos.gr

Δημ. Τζάνας: Εξακολουθεί να συντηρείται η αδράνεια ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων

30.09.2015 04:58
  • OI EIΔIKOI της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας: 
“Όταν έξι από τις επτά συνεδριάσεις στο Χ.Α. των τελευταίων ημερών είναι πτωτικές και οι συναλλαγές είναι χαμηλότερες και από 20 εκατ. ευρώ ημερησίως…
Τότε ακόμη και λέξεις όπως “χρηματιστηριακή απαξίωση και συναλλακτική αφυδάτωση” είναι λίγες για να αποτυπώσουν το συντελούμενο αργό θάνατο της Ελληνικής Αγοράς επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Καταλύτης για τη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού είναι η νέα αποπένδυση Τραπεζικών κυρίως μετοχών, από τους επενδυτές εξωτερικού σε τιμές ολίγων λεπτών πλέον, καθώς οι εξελίξεις περί την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι δυσοίωνες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόρριψης των υποβληθέντων από τις Ελληνικές διοικήσεις business plans προς τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός μηχανισμός), γεγονός που διαμορφώνει προϋποθέσεις αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών και δυσχεραίνει τη συμμετοχή Ιδιωτών.

Παράλληλα, καθήκοντα συμβούλου για τα NPLs (“κόκκινα” δάνεια) αναλαμβάνει η BlackRock (για τρίτη φορά από το 2012). Το αποτέλεσμα οδηγεί σε διαδικασία περαιτέρω απαξίωσης των συμμετοχών των σημερινών μετόχων.

Ταυτόχρονα, το “sell-off” δεν αφήνει αλώβητες και τις άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές, αφού η διατήρηση της Τραπεζοκεντρικής δομής της Αγοράς μας αλλά και η συντήρηση του Ελληνικού “country risk”, συμβάλλουν στην τροφοδότηση της γενικότερης αποεπένδυσης.

Από την άλλη πλευρά, ενώ ξεκίνησε η συμμόρφωση μας με τα προβλεπόμενα από το 3ο μνημόνιο σε σχέση με τις φορολογικές επιβαρύνσεις (π.χ. ΦΠΑ νησιών), συντηρείται η αδράνεια ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να μεταδώσει θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές εξωτερικού.

Συντηρείται έτσι, μεταξύ άλλων, η μη προώθηση ενεργειών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ παράλληλα ο αρμόδιος Υπουργός αναγγέλλει την Κυβερνητική διαφωνία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και της “μικρής” ΔΕΗ προτείνοντας εναλλακτικό σχεδιασμό.

Ακόμη, η “ελλιπής” προετοιμασία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συζήτηση με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Clinton, της περασμένης Δευτέρας, οδήγησε στην αδυναμία πειστικής υποστήριξης της σκοπιμότητας διενέργειας ξένων επενδύσεων στη Χώρα μας από Αμερικανούς επενδύτες.

Επιπλέον, αρνητικές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκές Αγορές που κινούνται πλαγιοκαθοδικά καθώς το σκάνδαλο της “VW φαίνεται να αφορά και άλλες Αυτοκινητοβιομηχανίες, προκαλώντας ισχυρή ρωγμή στην γενικότερη αξιοπιστία οποιουδήποτε “Made in Germany” προϊόντος.

Στις ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, η κ. Γέλεν επιβεβαιώνει ότι η έναρξη ανοδικής κίνησης των Αμερικανικών επιτοκίων θα γίνει φέτος, προσπαθώντας να πείσει τις Αγορές για την εμπιστοσύνη της στις θετικές προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας. 

Σε αντίθεση, η Ελληνική Οικονομία θα βιώσει αρνητικές επιδόσεις στο ΑΕΠτης τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 τρίμηνα, όπως συνομολογούν οι περισσότεροι αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό…

Συντηρώντας χαμηλά και το πήχη των χρηματιστηριακών προσδοκιών επί του παρόντος, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017