Δημόσιο: Πάλι δεν θα πληρώσει χρέη προς ιδιώτες | Mikrometoxos.gr

Δημόσιο: Πάλι δεν θα πληρώσει χρέη προς ιδιώτες

26.11.2015 11:42
Εκτός προϋπολογισμού μένει και πάλι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς επιχειρήσεις και συνταξιούχους όλων των ταμείων, οι οποίες άγγιξαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 6 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο (Ιανουαρίου – Οκτωβρίου), παρά την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι ιδιώτες έμειναν απλήρωτοι.

Από τα 26 δισ. ευρώ της δόσης που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, η Ελλάδα πήρε άμεσα τα 23 δισ. ευρώ Από τα χρήματα αυτά τα 10 δισ. δεσμεύτηκαν για τις τράπεζες (και είναι διαθέσιμα από την Δευτέρα) και τα 13 δισ. ευρώ δόθηκαν για χρηματοδοτικές ανάγκες.

Από τα χρήματα αυτά ο αρχικός σχεδιασμός που είχε γίνει ήθελε από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Μόνο για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί συνολικά 1,6 δισ. ευρώ ενώ τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα έπρεπε να εξοφληθεί άλλο 1 δισ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ.

Η δόση των 2 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε την Δευτέρα αρκεί για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες μέχρι και το τέλος του χρόνου που φτάνουν τα 450 εκ ευρώ για τον Νοέμβριο και τα 1,3 δισ. ευρώ για το Δεκέμβριο.

Η τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ συνδέεται με την υλοποίηση τους δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Άρα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές του 2016. Συνεπώς η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μάλλον αναβάλλεται επ αόριστο.

Σε ποιους χρωστά το Δημόσιο

Οι ιδιώτες οι οποίοι περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια για να πληρωθούν από το δημόσιο είναι:

  • Εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες περιμένουν πάνω από τρείς μήνες να τους επιστραφούν φόροι (κυρίως ΦΠΑ) ύψους περίπου 810 εκατ. ευρώ.
  • Προμηθευτές νοσοκομείων σε φάρμακα και αναλώσιμα και διαγνωστικά κέντρα στους οποίους Ο ΕΟΠΠΥ έχει δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
  •  800 εκ ευρώ χρωστούν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Περίπου 750 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ασφαλισμένους για εφάπαξ και καθυστέρηση απονομής πλήρους σύνταξης.
  • Τεχνικές εταιρίες που συμμετέχουν σε δημόσια έργα στους οποίους οφείλεται περίπου 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στο τελευταίο Eurogroup η Ελλάδα δέχθηκε «κίτρινη κάρτα» για τις καθυστερήσεις στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα τις οποίες υποσχέθηκε να τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατό.

Περίπου 600 εκ ευρώ σε διάφορές δαπάνες που ξεκινούν από καύσιμα και αναλώσιμα είδη απαραίτητα για την λειτουργία του δημοσίου μέχρι και “ελαστικές” αμυντικές δαπάνες.

Τα χρήματα αυτά δημιουργούν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους κεφαλαιακούς ελέγχους αλλά και την ένδεια των τραπεζών για νέο δανεισμό εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο.

Πηγή: enikonomia.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017