ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ- Πράσινο φως για τον «Αστέρα» - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ- Πράσινο φως για τον «Αστέρα»

14.06.2016 12:42

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΟΥ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Πράσινο φως για τον «Αστέρα»

Η κυβέρνηση ανάβει «πράσινο φως» για την προώθηση μίας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις (ύψους 400 εκατ. ευρώ), δίνοντας την έγκριση για να εξελιχθεί σε υπερπολυτελή πόλο αναψυχής η ευρύτερη ζώνη της χερσονήσου Βουλιαγμένης γύρω από τις γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες του «Αστέρα».

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) που εγκρίθηκε από τα τρία συναρμόδια υπουργεία επιτρέπει τον πλήρη εκσυγχρονισμό των μονάδων, την ανέγερση 15 κατοικιών (υπερπολυτελών επαύλεων έως 1.000 τ.μ. η καθεμία που απευθύνονται σε ξένους αγοραστές πιθανόν σε τιμές 30 – 35 εκατ. ευρώ ανά ακίνητο), τη λειτουργία ελικοδρομίου κ.λπ., επιβάλλοντας ταυτόχρονα και αυστηρές ρυθμίσεις προς προστασία του φυσικού – πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Το ΕΣΧΑΔΑ, που αφορά συνολικά έκταση 302 στρεμμάτων, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για έλεγχο νομιμότητας από την Ολομέλεια αυτήν τη φορά, προβλέποντας πολύ ηπιότερη δόμηση σε σύγκριση με το παλιότερο σχέδιο ΠΔ, που «κόπηκε» τον Μάρτιο του 2015 από το Ε΄ τμήμα, επειδή επέτρεπε τότε να κατασκευαστούν 100 πολυτελείς βίλες, δηλαδή μια μικρή πόλη, που θα υποβάθμιζε το φυσικό τοπίο, αλλά και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των ακτών.

Υποδείξεις
Το σχέδιο ΠΔ επανήλθε συμμορφούμενο σε υποδείξεις για λιγότερη δόμηση και περισσότερο πράσινο, καθώς αυξάνει την προστατευόμενη ζώνη (απαγόρευσης δόμησης) από 140.000 σε 217.000 τ.μ., εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ επιβάλλει «πράσινες πολιτικές» σε κάθε είδους δόμηση.

Η συμφωνία παραχώρησης της επίμαχης ζώνης έχει αναδείξει προτιμητέο επενδυτή το αραβικών κυρίως συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Jermyn Street Real Estate Fund έναντι 400 εκατ. ευρώ (το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, ενώ σε άλλο τμήμα την ψιλή κυριότητα έχει το ΤΑΙΠΕΔ).

Με τις νέες διατάξεις, που εισέρχονται στο «μικροσκόπιο» του ΣτΕ σαφώς βελτιωμένες, δημιουργούνται τρεις ζώνες αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού τοπίου και αρχαιολογικού χώρου, ενώ σε δύο άλλες ζώνες προβλέπονται ξενοδοχειακές-τουριστικές μονάδες και υπερπολυτελείς κατοικίες.

Το σχέδιο επιτρέπει την αποκατάσταση, ανακαίνιση, αλλά και την κατεδάφιση (μερική ή ολική) των υφισταμένων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να λειτουργήσουν με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, ύστερα από μελέτες που θα προωθηθούν αμέσως μόλις εκδοθεί το ΠΔ, για την έγκριση των απαιτούμενων εργασιών για τη λειτουργία μονάδων 7 αστέρων (με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώρους συνάθροισης, εμπορικά καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.). Το ανώτατο ύψος των ξενοδοχείων φθάνει τα 19 μ., ενώ για τις καμπάνες κοντά στη ζώνη απόλυτης προστασίας τα 3,50 μ.

Συνολικά επιτρέπεται να ανεγερθούν 15 υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες σε 13 το πολύ κτιριακές μονάδες, με 15.000 τ.μ. μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση, μέγιστο ύψος 7,50 μ., μέγιστη επιφάνεια κάλυψης 8.000 τ.μ. και ελάχιστη απόσταση μεταξύ των κτιρίων τα 15 μ., αφού κατεδαφιστούν υπάρχουσες υποδομές και εξασφαλιστεί η εφαρμογή προτύπων βιοκλιματικού σχεδιασμού, με «έξυπνα» συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, «πράσινα δώματα» κ.λπ.

Στη συνολική έκταση των 302 στρεμμάτων αντιστοιχεί δόμηση 56.500 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 0,2 και κάλυψης 0,1.

Το σχέδιο εξασφαλίζει τη διενέργεια ανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών σε τμήμα της έκτασης και την ανεμπόδιστη πρόσβαση του κοινού στον προϊστορικό οικισμό και στην ελληνιστικών χρόνων εγκατάσταση από ξεχωριστή είσοδο καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στην παραλία και στον αιγιαλό, μέσω κοινόχρηστου οδικού δικτύου ή πεζοδρόμου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ETHNOS.GR

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017