«ΔΕΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΔΙΑΡΡΟΩΝ»- Επιθετική απάντηση Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα

«ΔΕΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΔΙΑΡΡΟΩΝ»

Επιθετική απάντηση Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα

Με πολλές αιχμές και ειρωνικό, σε κάποια σημεία τόνο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απάντησε στην επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας την καλούσε να απαντήσει κατα πόσον οι απόψεις Τόμσεν που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη διαρροή των WikiLeaks, απηχούν και τις θέσεις του Ταμείου.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • ενημερώθηκε 0:54

Η επικεφαλής του Ταμείου απορρίπτει ως «ανόητη» τη «θεωρία» ότι στελέχη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να σχεδιάσουν πιστωτικό γεγονός ως μέσο πίεσης ενώ θέτει ευθέως ζήτημα απορρήτου (ιδιωτικότητας) αλλά και ασφάλειας για την αντιπροσωπεία του Ταμείου στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η επιστολή της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ως εξής:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για το γράμμα της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο να τεθεί η Ελλάδα σε έναν δρόμο εύρωστης ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.

Διαφορετικά, δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί να υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, επιμένω να τονίζω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα αυτοί να επιτευχθούν πλήρως, θα υπήρχε μια επακόλουθη ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο μέσα σε κλίμα ακραίων ευαισθησίας (extreme sensitivity) σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και προσωπική μου υποστήριξη.

Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως εσείς μας προσκαλέσατε, είναι καίριο οι Αρχές σας να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του καλή τη πίστη, και όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενισχύσω περαιτέρω την διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα επομένως να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας, στο www.imf.org.

Αναμένω επίσης να έχω μία προσωπική συνομιλία μαζί σας για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις συζητήσεις μας.

Ειλικρινώς,
Κριστίν Λαγκάρντ