ΔΕΛΤΑ: Κατά 5,2% υποχώρησαν οι πωλήσεις- Απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της

Κατά 5,2% υποχώρησαν οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα, σε μία αγορά που το 2015 κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 6,2%.

Συνολικά, η Δέλτα συνεργάστηκε, κατά το 2015, με 1.800 περίπου επιλεγμένους παραγωγούς γάλακτος, από τη Θράκη μέχρι την Πελοπόννησο και συνέλεξε περισσότερους από 160.000 τόνους ελληνικού αγελαδινού γάλακτος.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερο από 1/4 του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, ποσοστό που την κατατάσσει για ακόμα μία χρονιά στην πρώτη θέση ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Κατά το 2015, η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλες τις κύριες κατηγορίες που δραστηριοποιείται, όπως αναλυτικότερα παρουσιάζεται στη συνέχεια: Λευκό Γάλα Η πτωτική τάση της αγοράς στο γάλα η οποία χαρακτήρισε το 2014, συνεχίστηκε με αυξητικό ρυθμό και το 2015.

Ως συνεπακόλουθο, οι ετήσιες πωλήσεις στο σύνολο λευκού γάλακτος μειώθηκαν κατά 9,4% σε όγκο και 8,8% σε αξία συγκρινόμενα με το 2014, με την οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους μεγάλους λιανέμπορους, να συμβάλλουν στη μείωση αυτή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το Σεπτέμβριο του 2015 με ανάρτηση στο ΦΕΚ, απελευθερώθηκαν οι ημέρες ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, κάτω από συγκεκριμένες παραγωγικές προϋποθέσεις.

Σε επίπεδο συνολικού μεριδίου αγοράς η Δέλτα όχι απλά διατηρεί το 2015 την ηγετική θέση στη κατηγορία του λευκού γάλακτος, αλλά με μία αύξηση μεριδίου κατά 0,8 και μερίδιο αγοράς 25% σε όγκο, και αντίστοιχα αύξηση μεριδίου 0,6 και μερίδιο αγοράς 26,6% σε αξία, σε μια έντονα πτωτική αγορά, επιβεβαιώνει τη δυναμική της, συνεχίζοντας τη σταθερά ανοδική πορεία της τελευταίας 4ετίας.

Απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της

Η κατάσταση πάντως που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό στα στελέχη της Δέλτα, η οποία έχει απειλήσει να κλείσει όλα τα εργοαστάσια της, πλην αυτού που βρ΄σικεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Σήμερα η Δέλτα έχει πέντε εργοστάσια, στο Ταύρο, στον Άγιο Στέφανο, στο Πλατύ Ημαθείας, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου και είναι έτοιμη να βάλει λουκέτο στα τέσσερα εξ αυτών λόγω της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος, όπου οι εισαγωγές γάλακτος από Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν κατακλύσει την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.