ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Ακέφαλη και μπερδεμένη η Πορτογαλία

Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Πορτογαλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην αναμονή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το σχηματισμό συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κοέλιο, σε προεκλογική συγκέντρωση

Επισήμως, τίποτα δεν έχει αποφασισθεί. Όμως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ηττήθηκε από τον συνασπισμό υπό τον Πάσος Κοέλιο, μοιάζει ότι έχει προχωρήσει περισσότερο στις διαπραγματεύσεις του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς, παρά με την πορτογαλική δεξιά.

«Καμία πρόοδος» δεν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη συμμαχία της δεξιάς και τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εμφανώς δυσαρεστημένος από τη στάση του συνομιλητή του την οποία χαρακτήρισε «παθητική».

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι προτάσεις της πορτογαλικής δεξιάς είναι «ανεπαρκείς», διότι «δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση για απομάκρυνση από την λιτότητα».

«Ο δρόμος για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης της αριστεράς είναι ανοικτός», είχε δηλώσει προηγουμένως στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντόνιο Κόστα, εξηγώντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εδώ και μόλις λίγες ημέρες, το σενάριο αυτό δεν θεωρείτο πιθανό και διχάζει τους υποστηρικτές του κόμματος και εξοργίζει τις παρατάξεις της πορτογαλικής δεξιάς, νικητή των εκλογών με ποσοστό 38,6%.

Σε έγγραφη πρόταση προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο δεξιός συνασπισμός δήλωσε «απολύτως ανοικτός» σε διαπραγμάτευση και έτοιμος να υιοθετήσει σειρά μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Σοσιαλιστών, για την εξασφάλιση «της απαραίτητης κυβερνητικής σταθερότητας».

Οι αγορές έστειλαν τα πρώτα σήματα νευρικότητας από την αρχή της εβδομάδας, με το χρηματιστήριο της Λισαβόνας να καταγράφει πτώση κατά 3% τη Δευτέρα και κατά 1,4% χθες.