ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΤΥΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε όλη την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΤΥΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε όλη την Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια αναμένονται τις επόμενες ώρες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη χιονίζει στην Χαλκιδική, μέσα στην πόλη των Σερρών, στα ορεινά της Καβάλας, της Πιερίας, της Πέλλας αλλά και το Πήλιο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα, με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για την επέλαση του χιονιά. Όπως μετέδωσε το Mega, στην Πεντέλη 17 εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ήδη… ζεστάνει τις μηχανές τους ενώ σε διάφορα σημεία του δήμου υπάρχουν βουνά από αλάτι.

Το χιονόνερο έκανε από νωρίς την εμφάνισή του στο Χορτιάτη, με το δήμο Θεσσαλονίκης να σπεύδει να ετοιμάσει εκχιονιστικά και αλατιέρες.

Τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν θερμαινόμενες αίθουσες, όπου μπορούν να προστατευτούν από το κρύο άστεγοι αλλά και ευπαθείς ομάδες.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να χιονίσει στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αιγαίου, Σποράδες Κυκλάδες και ορεινά της Κρήτης.

Την Παρασκευή αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού αλλά θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Λαμία

Με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τη Φθιώτιδα. Ωστόσο κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και ιδιαίτερα στο 120 χλμ, στην περιοχή του Μαρτίνου, η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς πάνω από το μηδέν και υπάρχει αραιή βροχόπτωση.

Ήδη τα εκχιονιστικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουν αρχίσει και ρίχνουν αλάτι προληπτικά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο χωρίς να έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα ενώ σε ό,τι αφορά την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε κομβικά σημεία και αναμένουν να παρέμβουν όταν κριθεί αναγκαίο.

Έκτακτα μέτρα έχουν πάρει και οι δήμοι για να κρατήσουν ανοιχτό το τοπικό οδικό τους δίκτυο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμα και ιδιωτικά μηχανήματα.

Πήλιο 

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο από νωρίς το μεσημέρι, με την “άφιξη” του χιονιά, να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ορεινή Μαγνησία, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου πέφτει χιονόνερο.
Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 cm στα Χάνια και η χιονόπτωση συνεχίζεται, από τα 600 μέτρα και πάνω στο βουνό των Κενταύρων με την θερμοκρασία να βρίσκεται ήδη στο 0.

Χιόνι από αργά το απόγευμα πέφτει και σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Μηλιές, Βυζίτσα και Δράκεια και όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση αναμένεται να φθάσει και στα προάστια του Βόλου.
Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της για να διευκολύνει κατοίκους και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, πήγε στα Χάνια όπου βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ αλατιέρα ρίχνει ήδη αλάτι στο δρόμο Βόλου – Ζαγοράς για να μην κλείσει ούτε στιγμή ο δρόμος, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Προληπτικά για τους οδηγούς που κινούνται προς Πήλιο, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, που πρέπει να τοποθετούν στα λάστιχα οι οδηγοί όταν συναντούν το χιόνι. Στο ύψος της Πορταριάς, υπάρχει κλιμάκιο του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, που απαγορεύει να συνεχίσουν στα αυτοκίνητα που δεν έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στον Βόλο η θερμοκρασία στις 7 το απόγευμα ήταν στους 7,6 βαθμούς, πέφτει ψιλή βροχή και ο δήμος έχει ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ακόμη και σφοδρή χιονόπτωση, μέσα και στο κέντρο της πόλεως.
Από την Πρωτοχρονιά, ανοιχτό θα είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου στις Αγριόλευκες, στο οποίο θα λειτουργήσουν πλήρως, όλες οι πίστες χιονοδρομίας, καθώς και τα καινούργια lift που εγκαταστάθηκαν προσφάτως.