ΔΕΗ: Θετικά μηνύματα από την Κομισιόν, για τους ρύπους – Μεγάλα τα ετήσια οφέλη!

  •  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! http://www.sportandbusiness.gr/business/item/5264
Σύμφωνα με έγκυρες και συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές του ”S&B”, επίκεινται σημαντικές και θετικές εξελίξεις για τη ΔΕΗ, τόσο για την ίδια την επιχείρηση, όσο και για τους μετόχους της, εξελίξεις που θα δημοσιοποιηθούν στις 23 και 24 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες καταστάσεις.
Τα καλά νέα, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι μπροστά. Αποκλειστικές μας πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Κομισιόν, διάκειται θετικά στο αίτημα της ΔΕΗ, για δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα – ρύπων, δηλαδή – καθώς ακόμα και ισχυρές χώρες (π.χ. Γερμανία) συμφωνούν ότι η Ελλάδα δικαιούται, με βάση το μοντέλο της Πολωνίας, να πάρει δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα. Επιχείρημα, που βασίζεται και στο ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει καταποντιστεί, με βάση στοιχεία του 2014 , καθώς βρίσκεται κάτω από το 60% των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν δεν ισχύσει από το 2016 αυτή η λίαν θετική απόφαση για το ελληνικό δημόσιο και τη ΔΕΗ, θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 και εντεύθεν, με τα οφέλη (μείωση κόστους κ.λπ.) για την επιχείρηση να ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.
Συνάμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ένα ακόμα ”δώρο”, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας σταματά τις επιδοτήσεις για την ανάπτυξη ΑΠΕ και ταυτόχρονα αναγκάζει τις επιχειρήσεις του κλάδου να πληρώνουν και ”φόρο καθαρής ενέργειας”, πολιτική που χαρακτηρίζεται ως ορθή και αντιμετωπίζουσα επί ίσοις όροις παρόμοιες επενδύσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι τις επιδοτεί ο καταναλωτής και το δημόσιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά κατ’ επανάληψη δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν ισοδύναμα, ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και άλλα κομμάτια της ΔΕΗ. Και εφόσον τα βρουν (υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες καταγραφές ισοδυνάμων…), τότε και οι εταίροι θα πρέπει να τα δεχτούν, βάση της συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, ”το πρόταγμα για αυτή την κυβέρνηση”, όπως δηλώνει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ”είναι το συμφέρον της ΔΕΗ και το να μην πουλάει κάτω του κόστους”, συμπληρώνοντας ότι ”υπάρχει ταυτόχρονα τεράστιο έδαφος και για την πραγματοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, που θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίζονται στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς να αποκλείονται και συμπράξεις με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού”, πράγμα που ούτως ή άλως συμβαίνει.