ΔΕΗ/sportandbusiness.gr]: Ποια ξένα χαρτοφυλάκια, της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης! | Mikrometoxos.gr

ΔΕΗ/sportandbusiness.gr]: Ποια ξένα χαρτοφυλάκια, της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης!

20.10.2015 10:50


ΔΕΗ/Αποκλειστικό: Ποια ξένα χαρτοφυλάκια, της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης!

http://www.sportandbusiness.gr/business/item/53704-dei-apokleistiko-poia-ksena-xartofylakia-tis-dinoun-psifo-empistosynis

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι περισσότεροι αναλυτές και σημαντική μερίδα επενδυτών, δείχνουν ότι στερούνται «ορατότητας» στις εκτιμήσεις τους για την πορεία μίας εισηγμένης εταιρείας και της μετοχής της. Χαρακτηριστικό τωρινό παράδειγμα, η περίπτωση της ΔΕΗ.

Είναι… ίδιον της ταχύτητας που απαιτεί η ημέρα ενός χρηματιστή, ο οποίος εμπιστεύεται έναν προηγηθέντα αναλυτή, ή απλώς πρόκειται για λάθος επιλογές, που τη μία ημέρα μπορεί να μην «κοστίζουν» τίποτε, αλλά σε μακρότερο χρόνο πολλά;

Στην περίπτωσή μας, αυτή της ΔΕΗ, υπάρχει μία ”σύμπνοια” ή άλλως πως ”τυφλή ομαδικότητα”, που οδηγεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους – ευτυχώς, όχι όλους – στο απόφθεγμα ότι δεν αρέσει η μετοχή της επιχείρησης και μάλιστα στην κεφαλαιοποίηση μόλις του ενός (1) δισ. ευρώ!

Κάπως έτσι, όμως, πηγάζουν τα σοβαρά ερωτήματα για το πως και το γιατί των εκάστοτε επιλογών.

Και εξηγούμαι: Όταν η μετοχή της ΔΕΗ βρισκόταν στα 36 ευρώ, ούτε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ υπήρχε στον ορίζοντα ούτε πώληση τμημάτων και μονάδων της επιχείρησης.

Τώρα, η αγορά μόνο με αυτές τις υποθέσεις και τα σενάρια κινείται και φαίνεται ότι πολλοί ”ξεχνούν”, ότι πρόκειται για έναν κολοσσό για τα ελληνικά δεδομένα, που παράγει και πωλεί ηλεκτρική ενέργεια!

__________________________________________

Καπου εδώ, όμως, αξίζει να σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2014, είχε… μαλλιάσει η γλώσσα μου, να (σας) λέω, πόσο φθηνή μετοχή ήταν η Μότορ Όιλ και ότι τα περιθώρια διύλισης, δεν θα μείνουν εκεί για πολύ. Τότε, σας θυμίζω ότι στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, δεν άρεσε η συγκεκριμένη μετοχή, ούτε τότε, δηλαδή, είχαν ”ορατότητα”! Τώρα που η μετοχή ”δίπλωσε” και φαίνεται ότι έχει κι άλλο, τι λένε; Θα φταίει το λόμπι του Λονδίνου, που μάζευε υπομονετικά, αν τους τα ”φορτώσει” όλα;

_______________________________________________

Επανερχόμαστε στα της ΔΕΗ:

Εξαιρουμένου του fund, Silchester International Investors, που κατέχει το 13,8%, για πρώτη φορά στη μετοχή της εισέρχονται ποιοτικοί και μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Πωλητές, βέβαια, είναι Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές καθώς και το ιταλικό fund, Kairos Partners.

Aπό την άλλη, η ομάδα που αγόραζε ΜΟΗ, στα 5,5 ευρώ, αρχίζει να δραστηριοποιείται και στη μετοχή της ΔΕΗ. Πρώτη η Fidelity, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, ακολουθεί το Vanguard Group και το πιό σημαντικό, τη μετοχή ”καλοβλέπει” και το Neptune Investment Management, το οποίο έχει ιδιοκτήτη τον Ρόμπεν Κέφεν, γκουρού των αναδυόμενων αγορών, που αναζητεί συνήθως βαθιά υποτιμημένες μετοχές.

Το πιo σημαντικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι σε αυτούς (και άλλους…) τους ξένους επενδυτές, αρέσει η ΔΕΗ, όχι λόγω πιθανής πώλησης κάποιων μονάδων της ή π.χ. του ΑΔΜΗΕ, αλλά γιατί βλέπουν αξία, σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

__________________________________________________________

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

(Ο… τον λογαριασμό μου, μέσα! Ποιος θα τον πληρώσει; ΔΕΗθώμεν!!!)

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017