ΔΕΗ: Η πιο υποτιμημένη -αυτή την στιγμή- και με τεράστιες προοπτικές μετοxή του Χ.Α. | Mikrometoxos.gr

ΔΕΗ: Η πιο υποτιμημένη -αυτή την στιγμή- και με τεράστιες προοπτικές μετοxή του Χ.Α.

13.06.2016 15:46
Με την τιμή της στα 2,9000 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της στα 0,67 δισ. ευρώ, 50% χαμηλότερα δηλαδή του κόστους κατασκευής του νέου εργοστασίου λιγνίτη που της φτιάχνει ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην Πτολεμαίδα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ:

Στο ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ και στη Γραμμή… ΙΔΙΟΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ενσώματα πάγια στοιχεία διαβάζουμε το ποσό των 13,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή η κεφαλαιοποίησή της αντιπροσωπεύει μόλις το 5% αυτού του ποσού!! Για να το κάνουμε τώρα πιο λιανά, θα έπρεπε κανείς να ξοδέψει 13,5 δισ. ευρώ για να φτιάξει τώρα μία ΔΕΗ. [Το και Replacement Cost αποκαλούμενο]…
Με κφση λοιπόν 0,68 δισ. ευρώ και Καθαρή θέση – Ιδια κεφάλαια στα 5,9 δισ. ευρώ η σχέση p/bv διαμορφώνεται στο 0,12[!!!].

Σχετική εικόνα

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ τώρα και το εξής: 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι χώρες που βρίσκονται κάτω από το 60% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύναται να εξαιρεθούν από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Το ενδεχόμενο αυτό είναι ανοικτό για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας βρίσκεται στο 62% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η ΔΕΗ θα είναι η άμεσα ωφελημένη, καθώς για την χρήση λιγνίτη απαιτείται η αγορά 45 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Με ένα γρήγορο υπολογισμό η ετήσια εξοικονόμηση για την ΔΕΗ κυμαίνεται από 180 έως 346 εκατ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν στην γραμμή των λειτουργικών κερδών.

——————-

Προχωρώντας προς τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες βλέπουμε το ποσό των 1,16 δισ. ευρώ. Και η κφση στα 670 εκατ….

 

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017