Γ. Σταθάκης από το Βερολίνο: Γύρω στις 22 Απριλίου το κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups» το οποίο διοργανώνεται από τον Economist, στο Βερολίνο, εκτίμησε ότι γύρω στις 22 Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, στην ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο η συνταξιοδοτική, όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση θα ψηφισθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται «μέρα με τη μέρα», ενώ προέβλεψε για το ΑΕΠ, ότι το β’ εξάμηνο του 2016 θα αντιστραφεί η πορεία του και θα αρχίσει η αύξηση του. «Βλέπουμε μία ισχυρή κυκλική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022» υπογράμμισε και υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις για τα ομόλογα, τα οποία ωριμάζουν μετά το 2022».

Αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» το στόχο των 50 δισ. ευρώ και διευκρίνισε ότι «αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε έσοδα 15 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο λιγότερα». Αιτιολογώντας τα «φτωχά» έσοδα, ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στο πολιτικό κλίμα και τη γραφειοκρατία.