Γ.Κατρούγκαλος: Aπόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γ.Κατρούγκαλος: Aπόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018

12.04.2016 19:20

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ότι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο “υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτές “θα αρχίσουν να αυξάνονται όταν εξισωθούν με τι νέες.

Αναφορικά με την εθνική σύνταξη, είπε πως αυτή συμφωνήθηκε στα 384 ευρώ και πως θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην απάλειψη του ΕΚΑΣ από το 2019, όπως είχε υπογραφεί στη συμφωνία του Αυγούστου. Εξάλλου είπε πως “καμία χαμηλή ή μεσαία επικουρική σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί”, αλλά πως οι μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων.

Μίλησε ακόμη για “λελογισμένη αύξηση των εισφορών”, ωστόσο πρόσθεσε πως “υπολογίζουμε ότι το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν”, ενώ “για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές”.

Αναφερόμενος γενικά στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μίλησε για μία εκ βάθρων αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου, αφού “η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα εφαρμογής μνημονιακών δεσμεύσεων. Έχουμε ενσωματώσει τις δεσμεύσεις σε ένα πλαίσιο αλλαγών που είναι η πιο φιλόδοξη προσπάθεια μεταρρύθμισης των τελευταίων δεκαετιών”. Ο στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο είναι ίδιοι κανόνες για ιδιωτικό και δημόσιο, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, είναι “αριστερής πολιτικής”. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά “δεν δεχόμαστε άλλες υποχωρήσεις καθ’ υπόδειξη των θεσμών.”

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι “υπήρχε συμφωνία ανάμεσα σε μας και τους εκπροσώπους των δανειστών” ή έστω μεγάλη προσέγγιση, προσθέτοντας πως “αν υπήρχε χρόνος και δεν υπήρχε η αναγκαστική συμμετοχή στην Εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, θα είχαμε φτάσει σε συμφωνία.”

Δεν αποκλείεται να υπάρχει staff-level agreement την επόμενη εβδομάδα, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αναφορικά με την φοροδιαφυγή που μπορεί να προκύψει, είπε πως έχει προβλεφτεί κοινός εισπρακτικός μηχανισμός φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών.

Κληθείς να εξηγήσει πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε στον κοινωνικό προϋπολογισμό στον οποίο προβλέπεται ότι οι συσσωρευμένες εξοικονομήσεις φτάνουν το 1,5% ως το 2018.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017