ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ - Εστρωσαν κόκκινο χαλί στο Λονδίνο για τον «Αστακό» - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ – Εστρωσαν κόκκινο χαλί στο Λονδίνο για τον «Αστακό»

14.10.2015 19:25

Ο Γιώργος Λάνθιμος εμφανίστηκε πρώτος στο κόκκινο χαλί. Μαζί του και η σύντροφός του Αριάν Λαμπέντ. Φωτογραφήθηκαν, μίλησαν στις κάμερες, υπέγραψαν αυτόγραφα.

Ο Γιώργος Λάνθιμος με την Αριάν Λαμπέντ

Το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Vue Cinema της Leicester Square μπορεί να μην κατάλαβε αρχικά ποιος ήταν ο αθόρυβος ψηλός με τα γένια που έκανε την πρώτη είσοδο στην αγγλική πρεμιέρα του «Αστακού» στο Λονδίνο χθες το απόγευμα, ήξερε όμως πολύ καλά πως περίμενε να δει τους Κόλιν Φάρελ και Ρέιτσελ Βάις, πρωταγωνιστές της ταινίας.

Γιατί η βραβευμένη με το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Κανών ευρωπαϊκή συμπαραγωγή του Λάνθιμου διαφημίζεται παντού στην αγγλική πρωτεύουσα – στο μετρό, στους δρόμους, ακόμη και στις τουαλέτες του πολυκινηματογράφου Picturehouse Central, όπου γίνεται η πλειονότητα των προβολών του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, το οποίο και φιλοξένησε την ειδική πρεμιέρα του Αστακού (Dare Gala).

Είναι τέτοια η διαφήμιση του φιλμ λίγο πριν από την έξοδό του στις αγγλικές αίθουσες την Παρασκευή, που βάζει κάτω κάθε άλλη, χώρια που η καινοτόμα αφίσα δεσπόζει ακόμη κι αν τη δεις πάνω από έναν νιπτήρα, όπως είχαν τη φαεινή ιδέα να κάνουν οι συντελεστές του φεστιβάλ.

Ο Κόλιν Φάρελ

Ο Κόλιν Φάρελ

Οσο για το ρεύμα που έχει ο Γιώργος Λάνθιμος, εδώ είναι περιττό μάλλον να πούμε πως και οι δύο προβολές για το κοινό του «The lobster» (κατά τον αγγλικό τίτλο του) ήταν sold out, όπως και η δημοσιογραφική προβολή είχε ουρά-προσκύνημα τόσο μεγάλη, που επαγγελματίες οι οποίοι παρακολουθούν επί χρόνια το φεστιβάλ λένε πως δεν τους είχε ξανασυμβεί.

Η Ρέιτσελ Βάις στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

Η Ρέιτσελ Βάις στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

Ακόμη, λοιπόν, κι αν οι συγκεντρωμένοι τουρίστες ή οι ίδιοι οι Αγγλοι δεν ήξεραν πώς μοιάζει ο Ελληνας σκηνοθέτης, επευφημούσαν με πάθος τους όμορφους σταρ του στο κόκκινο χαλί – τον Κόλιν Φάρελ και τη Ρέιτσελ Βάις, το ζευγάρι του φιλμ που ερωτεύεται παράνομα σε ένα μέλλον δυστοπικό, καθώς και τους Αγγλους Ολίβια Κόλμαν, Μπεν Γουίσο, Μάικλ Σμάιλι, Αντριου Λόουι και Τζέσικα Μπάρντεν που έδωσαν το «παρών» (με λίγα λόγια, η διαφήμιση έχει αποδώσει και με το παραπάνω).

Η αγγλική πρεμιέρα του Λάνθιμου, λίγο πριν από την κυκλοφορία της ταινίας του και στην Ελλάδα στις 22 Οκτωβρίου, αποτελεί μονάχα έναν μικρό σταθμό στη διεθνή πορεία του, με το ξεχωριστό κινηματογραφικό του σύμπαν να ξεχωρίζει πεντακάθαρα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Δεν είναι τυχαίο που στις πέντε ημέρες που βρισκόμαστε στο Λονδίνο παρακολουθώντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ, διαπιστώσαμε ότι ο «Αστακός» αποτελεί μία από τις λίγες εκείνες ευφυείς, αναζωογονητικές κινηματογραφικές περιπέτειες που μπορεί να σου τύχουν σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Από κοντά και η Αθηνά Τσαγγάρη θα παρευρεθεί στην πρεμιέρα του «Chevalier» της την Παρασκευή μαζί με τους Γιώργο Πυρπασόπουλο και Γιώργο Κορώνη διεκδικώντας μια βράβευση στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, ενώ ο Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης του «Τετάρτη 04:45», βρίσκεται κι αυτός εδώ για την προώθηση της δικής του παραγωγής.

Το Φεστιβάλ του Λονδίνου, σταθερά προσανατολισμένο στους θεατές της πόλης και στο γκλάμουρ που του χαρίζουν οι σταρ (άνοιξε με Μέριλ Στριπ, προχώρησε με Τζόνι Ντεπ, ενώ σήμερα βάζει τα καλά του για την Κέιτ Μπλάνσετ), καλοδέχεται τους Ελληνες και αυτοί το τιμούν και με το παραπάνω.

Αποστολή Αντα Δαλιάκα
adaliaka@pegasus.gr

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017