Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί για όγδοο σερί μήνα!

Η έλλειψη πρώτων υλών ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Εντονα πτωτικός παρέμεινε και τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) -μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών- αφού έκλεισε στις 39.1 μονάδες τον Αύγουστο, σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων και από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας (είχε βουτήξει στο 30 τον Ιούλιο, λόγω των capital controls).

Η έλλειψη νέων παραγγελιών και η περαιτέρω δριμεία υποχώρηση της παραγωγής ήταν από τους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην εξασθένηση του κύριου δείκτη PMI.

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί τον Αύγουστο, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα τάση συνεχούς μείωσης της παραγωγής σε οκτώ μήνες. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν σημαντική υποχώρηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς ορισμένα μέλη του πάνελ επισήμαναν την έλλειψη ζήτησης στην αγορά.

Οι νέες παραγγελίες τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και από το εξωτερικό περιορίστηκαν τον Αύγουστο. Οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης ήταν σημαντικοί, ενώ ορισμένα μέλη που έλαβαν μέρος στην έρευνα συνέδεσαν τη μείωση των παραγγελιών με τις χρηματοοικονομικές δυσκολίες που υφίστανται στην Ελλάδα.

 

Ο Samuel Agass*, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού δείκτη, δήλωσε:

«Οι λειτουργικές συνθήκες του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου εξακολούθησαν να επιδεινώνονται τον Αύγουστο, ενώ η συνεχής υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης στον τομέα. Όπως υπογραμμίστηκε από την περαιτέρω σημαντική μείωση της ζήτησης από τις αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, οι εταιρείες δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να κλείσουν νέες συμφωνίες.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του αυξανόμενου κόστους εισροών και της μείωσης των τιμών εργοστασίου υπογραμμίζει την έλλειψη της αγοραστικής δύναμης των εταιρειών.

Γενικά, η τιμή του κύριου δείκτη PMI σκιαγραφεί μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα της υγείας της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι αβεβαιότητα περιβάλλει τη μελλοντική πολιτική και οικονομική πορεία του έθνους».

*

*Sam Agass

Associate Economist at Markit

Previous
  1. Fidelity-Group,
  2. Leander CLUB,
  3. Prince Alfred College
Education
  1. University of York