Για επιπλέον έσοδα πιέζει το ΔΝΤ… «Άνοιξε» θέμα επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. για φέτος και το 2016 | Mikrometoxos.gr

Για επιπλέον έσοδα πιέζει το ΔΝΤ… «Άνοιξε» θέμα επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. για φέτος και το 2016

09.10.2015 00:37

Την ώρα που η κυβέρνηση αγωνιά για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να «απαλύνει» τις επιπτώσεις των απαιτήσεων του νέου μνημονίου, το ΔΝΤ, πιέζει για επιπλέον έσοδα.

 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άνοιξε θέμα επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 και ελάφρυνσης του χρέους, καθώς στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά μεγέθη (Fiscal Monitor) αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού και για το χρέος, σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί τον Αύγουστο στο μνημόνιο.

 
Το Ταμείο προβλέπει τώρα ότι η Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ αντί στόχου για 0,25% του ΑΕΠ, γεγονός που δημιουργεί «τρύπα» περίπου 450 εκατ. ευρώ. Επίσης, για το 2016 εκτιμά ότι το ισοζύγιο θα είναι μηδενικό έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, με το «κενό» να υπολογίζεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

 

 

Επί της ουσίας, το ΔΝΤ θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα για λήψη επιπλέον μέτρων 1,35 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου. Επίσης, «κενό» της τάξης των 400 εκατ. ευρώ «βλέπει» για το 2017, ενώ και για το 2018 θεωρεί ότι η «τρύπα» θα είναι 1,8 δισ. ευρώ.

 

Συνολικά, στην περίοδο του νέου μνημονίου (2015-2018) το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα προβλέπει και εκτίναξη του χρέους. Το 2016 εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 206,6% του ΑΕΠ αντί στόχου στο μνημόνιο για 200,9% του ΑΕΠ, ενώ υψηλότερο αναμένει να είναι κάθε έτος έως το 2020 που προβλέπει να φθάσει στο 182,5% του ΑΕΠ αντί στόχου για 174,5% του ΑΕΠ.

Στην πράξη το Ταμείο ασκεί πίεση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς να αλλάζει τις προβλέψεις του για την ύφεση του 2015 (2,3%) και του 2016 (1,3%). Εξάλλου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών.

 

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από την Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο καθώς η θέση του Ταμείου για τη διατηρησιμότητα του χρέους δεν έχει μεταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βιωσιμότητας.

 

 
Υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συνδράμει την Ελλάδα μετά από το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας. Επισήμανε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.

 

 

Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μέτωπο της τραπεζικής διακυβέρνησης. Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.

 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα πως «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο προς το παρόν έχει εγκριθεί μόνο από τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ έχει κάνει γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτό το τρίτο διεθνές πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεσμευτούν να απομειώσουν το ελληνικό χρέος.
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι δεδομένο αλλά (…) δεν έχω αμφιβολία ότι το ΔΝΤ, που συμμετέχει σήμερα, θα συμμετέχει και αύριο» είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017