Για άνοιξη στις ελληνογερμανικές σχέσεις κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Για άνοιξη στις ελληνογερμανικές σχέσεις κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt

31.03.2016 13:58
Για άνοιξη στις ελληνογερμανικές σχέσεις κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος Angela Merkel έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ με αφορμή και την προσφυγική κρίση.
.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνει ότι από τα «go back, Mrs. Merkel» που φώναζε κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας, το κλίμα έχει αλλάξει λόγω της προσφυγικής κρίσης..
.
Και επικαλείται για αυτό τόσο τον πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος κάποτε υποστήριζε ότι η καγκελάριος έχει «μυστικό» σχέδιο για την «υποταγή ολόκληρης της Ευρώπης», και σήμερα λέει ότι «είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ένα τέτοιο μήνυμα ανθρωπιάς από έναν πολιτικό αντίπαλο» όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η Merkel διέσωσε την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια» και ότι «η Γερμανία είναι η φωνή της λογικής».
.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η επαναπροσέγγιση Γερμανίας-Ελλάδας είναι αμοιβαία. Όπως αναφέρει, μετά από έξι χρόνια αντιπαράθεσης με αφορμή την οικονομική κρίση, το Βερολίνο και η Αθήνα ανακαλύπτουν τα κοινά τους συμφέροντα, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και ο αυστηρός Schaeuble διαπιστώνει μια «τρομακτική απουσία αλληλεγγύης» των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας και διακρίνει περιθώρια χαλάρωσης στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στους στόχους του προϋπολογισμού λόγω της «δύσκολης κατάστασης».
.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερολίνο θεωρούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό δύο απολύτως διακριτά ζητήματα. «Στο μεταξύ όμως είναι σαφές σε πολλούς ότι τα ζητήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι το Βερολίνο θα του δώσει περιθώρια στην εφαρμογή του συνταξιοδοτικού και της λιτότητας
.
Στο ενδεχόμενο αυτό συνηγορεί ότι η καγκελάριος δεν επιθυμεί παράλληλα στη δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό στη Γερμανία και ένα πιθανό Brexit να έχει να αντιμετωπίσει και μια αναζωπύρωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης» αναφέρει η Handelsblatt, τονίζοντας ότι στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτάται από την Merkel όσο ποτέ άλλοτε.
.
«Οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και τον Πειραιά δείχνουν την αδυναμία κυβέρνησης και δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Το κλείσιμο των συνόρων και η δημόσια συζήτηση για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Schengen δείχνουν πόσο απομονωμένη είναι πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση. Στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ποτέ πολλούς φίλους.
.
Με την πολιτική της προώθησης προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη έχασε και τους λίγους υποστηρικτές που του είχαν απομείνει. Συνεπώς, η στήριξη από την Merkel είναι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ευπρόσδεκτη. Στα μάτια πολλών Ελλήνων η γερμανίδα καγκελάριος μετατράπηκε από ψυχρή «θηριοδαμάστρια» σε υποστηρικτή της χώρας τους» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει και την αλλαγή στάσης του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στην καγκελάριο.
.
«Η στροφή του Α. Τσίπρα έναντι της Merkel είναι παραπάνω από εμφανής.
Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε τους τότε κυβερνητικούς πολιτικούς ως «Μερκελιστές» και τώρα έγινε ο ίδιος ένας από αυτούς.
Σύμφωνα με πρωθυπουργικούς κύκλους, ο Αλέξης Τσίπρας «επικοινωνεί συχνά με την καγκελάριο».
.
Από την πλευρά της η Merkel επιβεβαιώνει ότι υπάρχει «μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας» με τον Α. Τσίπρα» τονίζει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα σε συνέντευξη του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικη την κριτική που δέχεται η Merkel όσον αφορά την προσφυγική πολιτική της.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017