Γιατί τα ομόλογα δείχνουν χρεοκοπία;

Το μεγάλο ερώτημα είναι το… ” Γιατί ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 2016 θα εκπλήξει την Ευρώπη, τα ελληνικά ομόλογα επιδεινώνονται;”

Η Ελλάδα διαθέτει πρόγραμμα χρηματοδότησης, διαθέτει επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες και γενικώς φαίνεται να έχει αποφύγει το Grexit.

Παρ’όλα αυτά τα ομόλογα π.χ. Tο 2ετές ενώ είχε υποχωρήσει στο 6% έχει τώρα αυξηθεί στο 15,5%!! σε διάστημα ολίγων μόλις εβδομάδων, απόρροια των ανησυχιών ότι το Grexit ή μια εκτροπή μπορεί να τινάξει στον αέρα την όλη προσπάθεια.

Τα ελληνικά ομόλογα που διαμορφώνονται το 10ετές στο 10,3% και το 2ετές στο 15,5%, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στα πορτογαλικά ομόλογα. Το 2ετές πορτογαλικό ομόλογο βρίσκεται στο 0,16% και το 10ετές στο 3%.

Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές και ως εκ τούτου τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να εμφανίζουν ένα discount σε επίπεδο τιμών έναντι των τιμών των πορτογαλικών ομολόγων.

Το ελληνικό 2ετές έπρεπε να ήταν 4% και το 10ετές 5% με 5,5%.

Το γεγονός ότι βρίσκονται σε επίπεδα default αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην ζώνη της χρεοκοπίας και όλοι πρέπει να προβληματιστούν γιατί τα ομόλογα δείχνουν χρεοκοπία.

Βέβαια θα πουν ορισμένοι ότι η μεγάλη επιδείνωση του τελευταίου διαστήματος είναι και τεχνικής υφής ελλείψει βάθους και αγοραστών κάποιοι πωλητές πάνε οπουδήποτε τις αποδόσεις και τις τιμές.

Αυτό είναι μία αλήθεια, αλλά γιατί τα ελληνικά ομόλογα αντί 15,5% δεν είναι στο 5%; Γιατί δεν έχουν πειστεί οι ξένοι;