Γιατί θα αργήσει πολύ η άρση των Capital Controls

Η Ελλάδα θα μπορούσε να άρει τους περισσότερους -αν όχι όλους- κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) που ισχύουν έως το τέλος του 2016, όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Λούκα Κατσέλη, σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε το Reuters σε σχετικό του δημοσίευμα, οι περιορισμοί επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και -με ισχύ ακόμη ως σήμερα- επιτρέπουν την ανάληψη 420 ευρώ την εβδομάδα, με σκοπό να σταματήσει η «αιμορραγία” των καταθέσεων που απειλούσε να οδηγήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην κατάρρευση, ενώ, παράλληλα, εκτυλίσσονταν δραματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών.

«Προσωπικά εκτιμώ πως το μεγαλύτερο μέρος των capital controls -αν όχι όλο- θα μπορούσε να αρθεί έως τα τέλη του έτους”, ανέφερε η κ. Κατσέλη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι μια από τις συνθήκες για να συμβεί η άρση των capital controls, έχει ήδη εκπληρωθεί  με επιτυχία και δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της πρώτης ελληνικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την χώρα.

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να γίνει άμεσα ανήκει στην ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει άμεσα να δώσει στις ελληνικές τράπεζες σε πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, δεχόμενη ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, ανέφερε.

Η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ότι οι δύο άλλες προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων- η επιτυχής διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες- δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν.

«Η επιστροφή των καταθέσεων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, και εννοώ ότι θα πάρει χρόνο καθώς ο κόσμος ακόμα ανησυχεί», δήλωσε η κ. Κατσέλη.