Γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να πετύχει - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να πετύχει

06.10.2015 19:45
Η 4η ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιείται με τις καλύτερες προυποθέσεις. Συνολικά 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης έχουν υλοποιηθεί – μαζί με την επικείμενη – στις ελληνικές τράπεζες.
www.bankingnews.gr
Πρώτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2009 με προνομιούχες μετοχές 5 δισεκ. του νόμου Αλογοσκούφη, έχουν αποπληρωθεί από ΑΤΕ, Πειραιώς και Alpha και οφείλουν Εθνική, Eurobank, Attica bank περί τα 2,5 δισεκ. ευρώ.
Δεύτερο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2013 έφθασε στα 50 δισεκ. τα 25 δισεκ. χρησιμοποιήθηκαν στα κεφάλαια και 15 δισεκ. για κάλυψη funding gap διαχωρισμένων σε good και bad bank τραπεζών.
Τα 10 δισεκ. του πακέτου των 50 δισεκ. επεστράφησαν στον ESM.
Τρίτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του 2014 οι ιδιώτες επένδυσαν 8,3 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. που είχαν επενδύσει το 2012 συνολικά επένδυσαν περί τα 11 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Τέταρτο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης είναι σε εξέλιξη σε ένα εύρος μεταξύ 14-16 δισ..
Άρα έχουμε 5 δισ. το 2009, 40 δισεκ. το 2013, περί τα 8,3 δισεκ. το 2014 και περίπου 12-14 στο τέλος του 2015. Αθροιστικά επενδύθηκαν ή θα επενδυθούν 67 δισεκ. ευρώ.
Με όρους κεφαλαίου από αυτά τα 67 δισεκ. τα 46-52 δισεκ. ενίσχυσαν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Με μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 235-240 δισεκ. ευρώ τα 46-52 δισεκ. θα διαμόρφωναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε μέσους όρους περίπου 21% με 22%.
Οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν οι ισχυρότερες τράπεζες στην Ευρώπη και στον πλανήτη και θα διέθεταν τόσο κεφάλαιο που θα μπορούσαν με 20-22 δισεκ. κεφάλαιο να χορηγήσουν 120 δισεκ. δάνεια με βάση την κλασσική μόχλευση κεφαλαίου και την στάθμιση του κινδύνου.
Αντί όλων αυτών οι τράπεζες χρειάστηκαν και χρειάζονται 4 προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης και πάλι είναι ανεπαρκείς. Αυτό το λάθος δεν είναι τραπεζικό είναι οικονομικό.
Δυστυχώς στην Ελλάδα αντί να υιοθετηθεί το μοντέλο ΗΠΑ ή Ιρλανδίας που αμέσως τα κράτη στήριξαν τις τράπεζες και εν συνεχεία τις ιδιωτικοποίησαν, το τραπεζικό σύστημα έχει εμπλακεί σε ένα αέναο κύκλο φθοράς, σε ένα αέναο φαύλο κύκλο δαπάνης κεφαλαίων χωρίς αύριο.

Το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται κεφάλαιο και χρειάζεται στρατηγική ιδιωτικοποίησης αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η οικονομία να έχει στρατηγικό όραμα.Γιατί όπως η 4η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι επιτυχής;

1)Γιατί φαίνεται ότι θα είναι ανακεφαλαιοποίηση μεταξύ 14 και 16 δισεκ. που σημαίνει ότι δεν σχεδιάζουν να συγκαλύψουν το πρόβλημα
2)Γιατί οι τιμές των ΑΜΚ θα καθοριστούν προ reverse split με όρους P/BV μεταξύ 0,10 με 0,20.
Αυτό μεταφράζεται ότι οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές.
3)Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο book building δηλαδή στο βιβλίο προσφορών κατά την διαδικασία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.
Με βάση το νόμο του 2013 η τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου καθοριζόταν με τις εξής δύο παραμέτρους
Α)Μέσος όρος 50 συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο μείον -50% discount
Β)Τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα το καθόριζε η αγορά.
Λόγω της δραματικής πτώσης των τραπεζικών μετοχών προκύπτει το εξής, ακόμη και με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount -50% οι τιμές που διαμορφώνονται είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες οπότε δημιουργείται τεχνικό πρόβλημα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου του 2014 όπου η τιμή δεν καθορίστηκε διοικητικά με ένα μαθηματικό τύπο αλλά με βάση την ζήτηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης.
Να σημειωθεί ότι η δραματική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών πέραν της ανησυχίας που υποκρύπτει για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει αφομοιώσει και μέρος του discount που θα εμπεριέχουν οι τιμές των ΑΜΚ.
4)Προφανώς θα υπάρξουν καθολικά reverse split που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και το 100 προς 1 και όχι 30 ή 40 προς 1 στην πιο ακραία περίπτωση.
Π.χ. στην Eurobank απαιτείται πολύ μεγάλο reverse split ενώ στην Πειραιώς και με 10 προς 1 μπορεί να επιτευχθεί μια ικανοποιητική τιμή.
Κατά την περίοδο ανακοινώσεων των reverse split θα ασκηθούν πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών.
Τα reverse split μπορεί να είναι τεχνικό ζήτημα αλλά η αγορά γνωρίζει ότι υιοθετούνται τέτοιες λύσεις λόγω αδυναμίας καθορισμού τιμών στις ΑΜΚ πάνω από τα 0,30 ευρώ πάνω από την ονομαστική αξία.

www.bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017