Γιατί η κατάταξη των χωρών σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, είναι μη αποτελεσματική | Mikrometoxos.gr

Γιατί η κατάταξη των χωρών σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, είναι μη αποτελεσματική

29.05.2016 00:08

Η κατάταξη των χωρών σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους, είναι μη αποτελεσματική στην κατανόηση των ανισοτήτων.

Από την άλλη μεριά, η ενίσχυση της συνεργασίας του Νότου με τον Βορρά, μπορεί να βοηθήσει τη Λατινική Αμερική να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ δεν είναι ικανή να περιγράψει το μέγεθος των ανισοτήτων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τις συζητήσεις που διεξάγονται σε περιφερειακή διάσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μεξικό.

Σε ομιλία της, στην 36η διάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η Αλίσια Μπάρτσενα, ειδική γραμματέας της επιτροπής, επισημαίνει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει 28 χώρες της περιοχής, ως χώρες μέσου εισοδήματος, χωρίς ν’ αναγνωρίζει τις διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ τους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.Η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιεί την κατάταξη χαμηλού, μέσου και υψηλού εισοδήματος για περισσότερα από 40 χρόνια, επί τη βάσει του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις εργασίες της επιτροπής, απορρίπτουν την πρακτική αυτή.

“Το κατά κεφαλήν εισόδημα, δεν είναι επίσης, ο σωστός δείκτης μέτρησης της οικονομικής ανάπτυξης σε μία χώρα. Το εισόσημα που διαχέεται στον πληθυσμό, δεν αντανακλά το ποιος λαμβάνει αυτό το εισόδημα. Ο δείκτης αυτός είναι ξεπερασμένος,” δηλώνει ο Ριχάρντο Χερέρα, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας στη Χιλή

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017