Γιατί η Εθνική ανακάμπτει στο χρηματιστήριο; – Ποιος συστηματικά αγοράζει Eurobank; – Τι συμβαίνει με την Πειραιώς;

Τα warrants έχουν ακόμη περιθώρια πτώσης έως -90%….
Η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών συνδέεται  ξεκάθαρα με τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Προφανώς οι φήμες θα επηρεάζουν την συμπεριφορά των μετοχών, οι προσδοκίες οι εικασίες.
Είναι γεγονός όμως ότι στα stress tests δεν θα βρεθούν όλες οι τράπεζες στο ίδιο επίπεδο κεφαλαιακών αναγκών. Η Πειραιώς θα έχει τις περισσότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Η μετοχή υποχωρεί το τελευταίο διάστημα γιατί η αγορά προεξοφλεί ακριβώς αυτό… ό,τι η Πειραιώς θα έχει τις περισσότερες ανάγκες σε κεφάλαια.
Ταυτόχρονα η εκτίμηση αυτή οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε όργιο φημών ότι η Πειραιώς δεν θα καταφέρει να καλύψει το βασικό σενάριο των stress tests με ίδια μέσα…άρα θέτει υποψηφιότητα για resolution. Προκαταβολικά θα πούμε ότι όσοι ποντάρετε ότι η Πειραιώς δεν θα ανακεφαλαιοποιηθεί απλά θα χάσετε.
Η Πειραιώς θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια από την αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 1,5 με 1,8 ίσως και 2 δισεκ. ευρώ. Η Πειραιώς δεν κινδυνεύει ειδικά. Περισσότερο ασπαζόμαστε την άποψη ότι ή όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests ή όλες θα κοπούν. Για την Πειραιώς μην ανησυχείτε.
——————-
Στην Εθνική τράπεζα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα αξιόλογο χρηματιστηριακό φαινόμενο. Η μετοχή ανακάμπτει μάλιστα από τις αρχές Οκτωβρίου σημειώνει άνοδο +52%. Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι λόγοι είναι τρεις.
Σχετική εικόνα
1)Η Εθνική βγαίνει στις αγορές και αναζητάει κεφάλαια, όπερ σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει την πώληση του 100% της Finansbank. Μπορεί η Finansbank να μην έχει μετατραπεί σε άμεσο όφελος για την Εθνική αλλά έχει αξία στον ισολογισμό της Εθνικής. Ωστόσο αν καταφέρει να πωλήσει μειοψηφικό πακέτο θα είναι θετική εξέλιξη. Να σημειωθεί πάντως ότι οι προσφορές που έχει λάβει μέχρι τώρα η Εθνική για την Finansbank κοντά στο 1 φορά το book δεν ενθουσιάζουν προφανώς.
2)Κυκλοφόρησε μια φήμη ότι η Εθνική δεν θα χρειαστεί σημαντικά κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιηθεί και θα αποτελέσει έκπληξη.
3)Ορισμένοι ξένοι ακολουθούν τακτικές trading μεταξύ μετοχής και ADR όπου καταγράφεται μια απόκλιση πάνω από 10%  εκμεταλλεύονται το arbitrage μεταξύ της μετοχής της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο και του ADR.
Το ADR βρίσκεται στα 0,69 δολάρια  ή 0,61 ευρώ με την μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 0,5350 ευρώ δηλαδή διαφορά περίπου 14%.
Σχετική εικόνα
Ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή περίπτωση είναι και η Eurobank καθώς τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κάποιος επενδυτής που τοποθετεί μεγάλες εντολές αγοράς…και σταδιακά μέσα στην ημέρα είτε αγοράζει είτε τις αποσύρει. Έχει παρατηρηθεί ότι Goldman, KCG και INCA προβαίνουν σε σημαντικές κινήσεις και μάλλον υπάρχει βρετανικό fund που αγοράζει…λόγω και του road show που πραγματοποιεί η διοίκηση της Eurobank στο Λονδίνο.

Υποσημείωση

Η Alpha bank θα εμφανίσει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests αλλά η μετοχή πιέζεται λόγω funds που αποχωρούν ενόψει της ΑΜΚ.

Υποσημείωση 2

Τα warrants έχουν ακόμη περιθώρια πτώσης έως -90%

www.bankingnews.gr

* ,