Γιατί επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου;

Τα νανοβιονικά γιλέκα είχαν έρθει στην επικαιρότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες

Πρόστιμο 150.000 ευρώ επιβλήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Zougla του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από την Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή για τα γνωστά νανοβιονικά γιλέκα στα οποία είχαν προσδώσει ευεργετικές ιδιότητες για πάσχοντες από κάποιες ασθένειες.
Πρόκειται για την τελευταία υπογραφή υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, πριν παραδώσει το υπουργείο στον υπηρεσιακό υπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη.
Η απόφαση του προστίμου έχει ημερομηνία 23 Ιουλίου και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 78.577.
Σχετική εικόνα
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη «Zougla» με βάση τη σχετική νομοθεσία και τον νομό 2251/94 για παραπλανητική διαφήμιση.
Οι καταγγελίες για τα νανοβιονικά γιλέκα είχαν φθάσει τον Μάιο του 2013 στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή.
Ωστόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της υπόθεσης και των καταγγελιών.
Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να βγει η απόφαση με την υπογραφή του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη.
Όταν κλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να απαντήσει στις καταγγελίες, ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε ότι δεν πωλούσε τα αντίστοιχα νανοβιογιλέκα και το μόνο που έκανε, όπως υποστήριζε, ήταν να παρουσιάσει ανθρώπους που είχαν ευεργετηθεί από τη χρήση τους.
Ωστόσο οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών ανέδειξαν ότι ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε λάβει σημαντικά ποσά για την προβολή του προϊόντος.
Στην υπόθεση των νανοβιογιλέκων είχαν εμπλέξει και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου για κάποιο λόγο οι διαφημιστές χρησιμοποιούσαν το όνομά του, για να πείσουν τους καταναλωτές, ότι το προϊόν είναι ασφαλές και χρήσιμο για τους ίδιους.
Τα νανοβιονικά γιλέκα είχαν έρθει στην επικαιρότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και για… χάρη τους υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα που κατηγορούσαν τον Μάκη Τριανταφυλλοπουλο.
Ωστόσο το πρόστιμο από ορισμένους θεωρήθηκε αρκετά χαμηλό αφού με βάση τη νομοθεσία θα μπορούσε ο υπουργός να εξαντλήσει το όριο του προστίμου στο 1 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr

* ,