Γεροβασίλη: Δημιουργούμε υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γεροβασίλη: Δημιουργούμε υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ

05.06.2016 18:04

Στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση των ΜΜΕ, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ» στη Νάξο. «Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ. Προστατεύουμε, τόσο το δημόσιο χαρακτήρα των συχνοτήτων, όσο και τις συνθήκες εργασίας. Αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο του κράτους με χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αδειοδότηση καναλιών

Ειδικά, για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «για πρώτη φορά μπαίνει μια τάξη» και «οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν την παραχώρηση ενός δημόσιου αγαθού σε αυτούς». Τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί η λίστα των προεπιλεγέντων και ως τις αρχές Αυγούστου ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα καλύπτει αυστηρότατα στάνταρ διαφάνειας από διεθνή εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών που επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Ταυτόχρονα, μπαίνει τέλος στις «εργασιακές γαλέρες», όπως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν πολλές επιχειρήσεις media, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ορίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εργασιακής προστασίας και ασφάλειας.

Ρυθμιστικό πλαίσιο διαδικτυακών ΜΜΕ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ που ανακοινώνεται αύριο από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και υπογράμμισε ότι «θα μπει τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο που γεννά διαφθορά». «Μην ξεχνάτε ότι μέσα από ενημερωτικού χαρακτήρα σελίδες του διαδικτύου λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μέλη του κυκλώματος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις, όχι για εμάς αλλά για τον ελληνικό λαό, λάβαμε – έλαβα – μηνύσεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οι προκάτοχοί μας επέτρεψαν να μεγαλώσει άλλη μία πληγή στο χώρο της ενημέρωσης. Αναφέρομαι σε επιχειρήσεις με άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς και εργαζόμενους «τρίτης κατηγορίας», χωρίς δικαιώματα και μισθούς πείνας. Εμείς την κλείνουμε αυτήν την πληγή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την κατάσταση που επικρατεί στο διαδίκτυο.

Χρηματοδότηση ΜΜΕ

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στον έλεγχο για τις συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ. «Ελέγχουμε το τεράστιο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω της διαφήμισης του οποίου παρασιτούσαν δεκάδες μικρομάγαζα στο χώρο της ενημέρωσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι δημοσιεύτηκαν οι λίστες με τους αποδέκτες και τα ποσά της διαφημιστικής δαπάνης τραπεζών, όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες πολίτες δέχονταν συνεχείς περικοπές για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά τα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι ενδεικτική της κατάστασης είναι η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την οποία η δημοσιογραφική ελευθερία στη χώρα μας κατρακύλησε 64 ολόκληρες θέσεις από το 2009 έως το 2014.

«Πρόκειται για την πιο ραγδαία υποχώρηση παγκοσμίως. Η Ελλάδα βρέθηκε στην «περίοπτη» 99η θέση. Τη χαμηλότερη ως σήμερα. Και αυτό, σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία δεν διώκονται τα πολιτικά φρονήματα, δεν φυλακίζονται οι λειτουργοί των ΜΜΕ και δεν ασκείται βία στους δημοσιογράφους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό συνέβη στα χρόνια της εφαρμογής του πλέον ασφυκτικού προγράμματος λιτότητας και πάλι παγκοσμίως.

Το τρίγωνο ΜΜΕ-τράπεζες-κράτος

«Η εφαρμογή του μνημονίου αποκάλυψε κάτι που ήδη, βέβαια,γνωρίζαμε. Τη σχέση εξάρτησης των ΜΜΕ με το κράτος, το δημόσιο χρήμα και τις τράπεζες», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για να παρατηρήσει ότι «μόλις οι κρατικοί πόροι στέρεψαν, η κρίση που προϋπήρχε, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις» και «τα επόμενα χρόνια, μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο χάρη στον τραπεζικό δανεισμό», ο οποίος σκανδαλωδώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν μειώθηκε, όταν οι ροές για άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις είχαν ήδη κοπεί με το μαχαίρι και που σήμερα είναι αντικείμενο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

«Διόλου τυχαίο, ότι τους πρώτους, πιο δύσκολους, μήνες της εφαρμογής των καταστροφικών προγραμμάτων λιτότητας η πληροφόρηση υπήρξε αυστηρά κατευθυνόμενη. ‘Ανωθεν κατευθυνόμενη. Για την κατάσταση αυτή μίλησαν άλλωστε οι ίδιοι οι φορείς της. Έχουμε τις μαρτυρίες τους. Αποκαλύφθηκαν οι τριγωνικές σχέσεις τρόικας – ελληνικών κυβερνήσεων – ΜΜΕ. Θάφτηκαν όμως», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «όπως κρύφτηκαν σε μαξιλάρια κρισιμότατες δημοσιογραφικές πληροφορίες που αφορούσαν το μέλλον του ελληνικού λαού».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017