Γαλλία: Αύξηση της ρατσιστικής, αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής βίας στη χώρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γαλλία: Αύξηση της ρατσιστικής, αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής βίας στη χώρα

01.03.2016 11:39

Την έντονη ανησυχία τους για τη “γενικευμένη απάθεια” απέναντι στη ρατσιστική ρητορική στη Γαλλία, χωρίς να εξαιρείται και ο πολιτικός κόσμος, καθώς και για την “αύξηση της ρατσιστικής, αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής βίας” στη χώρα, εκφράζουν οι ειδικοί του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεσή τους που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα επεισόδια ρατσιστικής βίας αυξήθηκαν κατά 14% από το 2012 έως και το 2014, ενώ τα επεισόδια αντισημιτικής φύσης αυξήθηκαν κατά 36%. Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του ΣτΕ στην έκθεσή τους καταγγέλλουν επίσης κρούσματα ομοφοβίας αλλά και διακρίσεις σε βάρος των Ρομά.

“Η ρητορική του μίσους”, και κυρίως η “γενικευμένη απάθεια” απέναντι της “στη δημόσια σφαίρα”, παραμένει “ένα ζήτημα που εγείρει ανησυχία”, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ και κάλεσε τους Γάλλους πολιτικούς να απέχουν από κάθε “δήλωση που στιγματίζει ήδη ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και υποδαυλίζει εντάσεις στη γαλλική κοινωνία”.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η “ανησυχητική” επιμονή του ισλαμοφοβικού λόγου, που τροφοδοτείται από “ορισμένους πολιτικούς”, όπως η Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε συγκρίνει τις προσευχές μουσουλμάνων στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή της Γαλλίας ή ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως μουσουλμάνοι αρπάζουν τα γλυκά από τα χέρια των παιδιών, διότι δεν πρέπει να τα τρώνε “κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του ΣτΕ καταγγέλλει ακόμη αποφάσεις που λαμβάνονται “στο όνομα μιας περιοριστικής αντίληψης” του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, και θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια μορφή “διάκρισης”, όπως για παράδειγμα την απόφαση που είχε λάβει το 2015 ο δήμαρχος της Σαλόν σιρ Σαόν, να καταργήσει την προσφορά γευμάτων χωρίς χοιρινό από σχολικές καντίνες.

Οι ειδικοί του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν από τις αρχές της Γαλλίας να νομοθετήσουν προκειμένου ο ρατσισμός και η ομοφοβία να αποτελούν στο εξής “επιβαρυντική περίσταση” κατά τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017